Stora julsänkningen var onödigt stor!?

-Jag vill inte säga idag, om det finns utrymme för en höjning av noteringen på slaktsvin, men det mesta talar för att den stora sänkningen av noteringen vid jul var onödigt stor. När vi är inne i normalförsäljningen om ett par veckor, kan vi säga mer säkert, säger Cato Gustafsson, Skövde Slakteri.
Det blev som bekant rabalder kring Cato Gustafssons uttalande före jul, om att det vid jul inte behövdes någon sänkning av noteringen på slaktsvin. Magnus Lagergren tyckte Cato inte var tillräckligt uppdaterad.
-Jag har diskuterat med Tommy Ögren om den här frågan ingående idag och vi håller fast vid att uttalandet före jul var relevant. Jag talar varje dag med Tommy, understryker Cato.
-Efterfrågan på svenskt griskött är väldigt tydlig, understryker Cato. Det är inte så enkelt, som handeln påstår, att handeln kan köra över sina kunder och gå emot konsumenternas önskemål. Det är fortfarande mycket stark efterfrågan på svenskt griskött och allt vi kunnat slakta under mellandagarna har sålts till hyggliga priser. Slakten har dock varit lägre volymmässigt, p g a helgerna.
-Det gäller för oss som slaktar att ha priskurage och ta ut ett svenskt pris för svenskt griskött. Att man sänker priserna ännu en gång i Tyskland nästa vecka har ingen större betydelse för oss i Sverige, säger han.
-Hänvisningen till att exporten är olönsam och motiverar sänkning av noteringen, är inte något jag godtar rakt upp och ned, säger Cato. Priserna är visserligen lägre internationellt, men inte så avgörande. Skövde Slakteri exporterar också skinka nu efter jul, men vi tycker inte detta har någon helt avgörande påverkan på noteringen.
-Dock vet jag inte vad Swedish Meats får ut vid export via Danish Crown, men jag vet vad vi själva får ut när vi exporterar, säger han.
-Som sagt, när vi kommer in ett par veckor till i januari, vet vi bättre. Som det sett ut senaste tiden efter jul finns utrymme för viss höjning av noteringen. Men det kanske är att spekulera för mycket, säger Cato Gustafsson.

Och ditt uttalande är inget utspel mot Swedish Meats, nu när det är turbulent på grismarknaden efter HK-affären och nedläggningen av SLPs slakt och styckning?

-Nej, verkligen inte, vi har diskuterat marknaden ingående, Tommy och jag, och det här är vår uppfattning om marknadsläget. /LG 010105