ICA och KLS i unikt samarbete inom kött och chark
Pressmeddelande KLS 070112

ICA och KLS har tecknat ett unikt avtal om fördjupat samarbete kring leveranser av chark och kött. Avtalet innebär att ICA köper en viss avtalad volym kött- och charkråvara och tar så kallat anatomiansvar för hela djuret.

- Detta är ett unikt samarbete mellan handeln och köttindustrin där stor hänsyn tas till böndernas intressen. Tillsammans med KLS har vi kapat kostnader i hela distributionskedjan. Med detta avtal kan både kunderna och de bönder som levererar till KLS bli vinnare. Tillsammans kan vi utveckla svensk köttproduktion, säger Peder Larsson, vd ICA Sverige.

Samarbetet kan också utvecklas till att KLS blir leverantör av charkprodukter under ICAs eget varumärke.

- Vi är mycket nöjda med det samarbete vi har utvecklat tillsammans. Den gjorda investeringen i bland annat ökad styckning ger både en väsentlig effektivisering och gör att vi hanterar både de nya volymerna till ICA och befintliga kunders behov. Det är också mycket positivt att bönderna blir vinnare på det här, säger KLS vd Jan-Erik Johansson.

Redan i september tecknades ett intentionsavtal mellan ICA och KLS. Under hösten har parterna arbetat vidare med att gå igenom kostnader, kapacitet och rationaliseringspotential i varje del av verksamheten för att minska kostnader i hela värdekedjan. Det avtal som nu är resultatet kan därmed ge såväl lägre konsumentpriser på chark och kött, som bättre avkastning för bönderna på sin produktion.

- Vårt avtal med KLS är ett exempel på vår vilja att ingå långsiktiga strategiska partnerskap med utvalda leverantörer, säger Peder Larsson. På det sättet kan vi tillsammans skära kostnader i alla led, vilket i slutänden ska komma kunderna tillgodo i form av lägre priser och primärproducenterna i form av bättre betalningar.

Avtalet träder i kraft den 16 januari 2007.