Danskt rådgivningsprojekt ska höja
tb för slaktsvin med 25 danska kr

Resultatförbättringarna i danska smågrisproduktionen har varit tillfredsställande senaste åren, men inte i slaktsvinsproduktionen. Ett nytt projekt under 2007 går ut på att sätta in intensiv rådgivning i 50 demonstrationsbesättningar. Lokala veterinärer och konsulenter ska ge råd om vad som behöver förändras och rådgivare ska utvärdera resultaten efter ett halvår. Då ska tb ha ökat med 25 dkr per slaktsvin.

-Grisuppfödaren får en mycket grundlig genomgång med tillhörande rapport om vad som kan ändras för att förbättra produktiviteten och ekonomin i besättningen. Det berättar Martin Andersson, avdelningschef vid Dansk Svineproduktion, som är nya namnet på Landsudvalget for Svineproduktion.

Den som vill ta del av det nya projektet kan besöka Dansk Svineproduktion i deras monter vid Agromek. Projektet ska stå i fokus även under Agromek.

I Danmark har den lag som reglerar vad som krävs i fråga om förströelsematerial i slaktsvinsboxar kompletterats med en vägledning. Det är alltså inte bara strömaterial att grisarna att böka i, utan även leksaker som de kan underhålla sig med. Även detta blir det information om i Agromek-montern.

Under 2007 införs ett nytt program för egenkontroll av djurvälfärden, som de danska politikerna beslutat om .

Suggorna bör hålla två kullar till
-Inom smågrisproduktionen har framgångarna varit goda. Avelsarbetet och gott management i besättningarna har de senaste 5 – 8 åren medfört stora framsteg i resultaten, säger Martin Andersson.

-Vid Agromek sätter vi fokus på suggornas hållbarhet. Suggorna bör hålla en eller två kullar till än nuvarande genomsnitt. Vi har mycket god kunskap om hur länge moderna, högavkastande avelssuggor ska skötas för att hålla till flera kullar, säger han.

-Ekonomiskt optimalt resultat är om varje sugga får totalt 6 kullar smågrisar. Men genomsnittet ligger nu omkring fyra kullar.

-I anslutning till att vi informerar om möjligheten att producera fler kullar per sugga, ska vi informera sugghållarna om hur förekomsten av bogsår ska begränsas till ett minimum.

Den som kommer till Agromek kan hämta ett ex av Dansk Svineproduktions årsberättelse, där det finns mycket om avelsresultat, försök och produktion i Danmark.