Danskar köper gårdar med utegrisar för att bygga för grisar inomhus
Agromek 070115

Från 1 januari har Danmark en ny miljölag som kräver rening av luften från bl a grisstallar. Varje nytt grisstall ska ha koncession på utsläpp av ammoniak. Det innebär att en ny anläggning för grisar ofta kräver en anläggning för luftrening, beroende på var man bor.

Behovet av rening av luften avgörs av kommunernas miljökontor. Finns inga grannar, ingen miljökänslig verksamhet, eller växter och djur i närheten, så kan miljökraven bli liberala. Men om finns det närboende, som t o m har några orkidér tomten eller vilt växande, då kan det bli tuffa krav på luftrening. Orkidéer tål inte kväve.

Klassiska fall i Danmark där kraven på luftrening är stenhård, är grisuppfödare som bor på Jylland in närheten av ljunghedarna. De anklagades för några år sedan för att ta död på ljungen på hedarna. Idag är det inte lätt att få bygga i närheten av ljunghedarna, inte utan effektiv luftrening.

Inga miljökoncessioner i Danmark beviljas på mer än åtta år. Vart åttonde år ska stallarna miljöprövas på nytt, vilket kan leda till nya krav bl a på luftrening. Då är det också den tidens ev nya miljökrav som stallet ska prövas för. Ingen vet således mer än åtta år i taget om det ska gå att producera grisar i stallet p g a miljöskäl.

Ingångsdata för varje stall blir 2007 års miljöstatus. Alla stallar får således behålla sin produktion oförändrad. Den som har en produktion med 200 suggor, får således riva befintliga stallar och sätta upp nya. Men de nya stallarna får inte öka miljöbelastningen.

Gårdar med utegrisar, frilandsgrisar i Danmark, har p g a den här regeln där man räknar kvoter blivit hårdvaluta. En lantbrukare som ska satsa på grisproduktion i nya stallar, kan köpa en utegrisgård och använda denna kvot för utegrisar till grisar i stallar. Finessen med detta är att utegrisar ger en hög ammoniakkvot. Utegrisar är nämligen den djurhållning som läcker mest kväve av all djurhållning.

Karsten Sørensen, Scan Airclean, berättar om just ett sådant fall.
-En blivande grisuppfödare köpte en gård med utegrisar. Den produktionen lade han ned och byggde i stället ett suggstall för ännu fler suggor. Det blev ändå kvot över, och för den ska han bygga slaktsvinsstall.
-Den här anläggningen kan köras i åtta år. Då blir det ny miljöprövning. Sannolikt måste då en effektiv luftrening installeras, säger Karsten.

-De lantbrukare som bygger idag och har kvot för ammoniakutsläpp, anpassar sina nya stallar för en framtida ombyggnad för luftrening. Det gör man oftast genom att anpassa byggnadens takstolar och annat i byggnadskonstruktionen, så att inte ombyggnaden blir för dyr. Åtta år till en väntad anpassning till nya miljökraven är ingen lång tid, säger han.

Den nya miljöskyddslagen gav de danska grisuppfödarna en tidsfrist på åtta år, men sedan blir det installation av luftreningsanläggningar på löpande band. Även med dagens miljökrav är behovet stort. Risken för produktionen är att lagarna hinner skärpas ytterligare under den här tiden.

2015 inträder det datum då alla Danmarks svinstallar ska ligga under den nya miljölagen där utsläppen av ammoniak är begränsade.

Karsten Sørensen har god inblick i vad som krävs för en godkänd anläggning för luftrening. Han säljer och projekterar Scan Aircleans luftreningsanläggningar, hans fru jobbar på kommunens miljökontor och kontrollerar att de klarar miljökraven när de är monterade ute i grishusen. /LG