Delvis rening billigare metod för luftrening
Agromek 070115

Scan AirClean har en ny strategi för rening av luft från stallarna. Vi kan kalla det delvis rening, eftersom man valt att rena en del av stalluften, i stället för all utluft. Valet delvis rening beror på att mängderna förorenad luft är så varierande under dygnet och årstiderna, att total rening under större delen av året blir en våldsam överdimensionering som inte myndigheterna ens kräver i Danmark.

Scan AirClean bygger nu anläggningar för luftrening, där kapaciteten går på hög effektivitet ständigt, dygnet runt och året runt. Det kräver minsta investeringen. I stället släpper man ut en del av luften helt orenad under den tid som ventilationen måste gå för fullt.

-På någon nivå måste man lägga kapaciteten på reningsanläggningen. Vare sig man dimensionerar reningen till 50 – 70 % av totala luftmängden, eller dimensionerar för 100 % på en viss del av luften och inget för en annan del, så kan man fortfarande ligga på 50 – 70 % rening, eller vad myndigheterna kräver, säger Karsten Sørensen, Scan Airclean.

-Alla känner väl till multistep-ventilation. Den första fläkten är steglöst reglerad. När den måste gå för fullt, stänger den och nästa fläkt startar som går konstant på fullvarv, osv.

-Detta blir något liknande, där den nya klimatdatorn CB-3200 styr klimatet i stallavdelningen. Luftreningsanläggningen svarar för basventilationen. Med hjälp av mätfläktar i utluftsdonen kan datorn känna av hur mycket luft som lämnar stallet och styra spjäll och fläktar steglöst så att klimatet blir det bästa i stallet. Även golvutsug kan styras med datorn.

Klimatdatorn CB-3200 är en trestjärnig nyhet vid Agromek, vilket innebär att den är ny för Europa. Den är tillverkad av Stienen Bedrijfselektronika BV i Holland. /LG