Farfars desinfektion tillbaka
i danska storstallar
Agromek 070115

Kalka i stallarna vår och höst och på våren även utanpå de ofta murade eller reveterade ytterväggarna, det var vad farfar gjorde. Kalken var både desinfektionsmedel och målarfärg. Nu ser kalken ut att vara tillbaka i danska storstallar.

Kristian J Boh, Lemvig, är grisuppfödare som kalkar sina stallar. Det gör även många av hans kolleger. Teknikintresserade Kristian fann att det finns marknad för en enkel kalkspruta. Han visade den på Agromek.

I all sin enkelhet består hans kalkspridare Lunding K 60 av ett stativ med monterad tunna på 60 liter, en lamellpump med rostfria ringar för bevattning, en trädgårdsslang och likaledes i trädgårdarna vanligt vattenmunstycke som ger tillräckligt fin spridning av kalken. En slang är monterad från pumpen till tunnan för omröring.

Pumpen ger 6 bar har nöjaktig hållbarhet för den vassa kalken som blandas med 40 liter vatten till 20 kg kalk. Priset på Agromek är 6 000, annars 7 000 dkr.

Kalkar efter varje grisningsomgång
-Jag, som de flesta andra, använde tryckluftspruta tidigare, men den här sprutan är bättre, även till desinfektionsmedel och annat, säger Kristian. Han har 200 suggor med omgångsgrisning och sprutar boxarna med kalk efter varje rengöring. Kalk är ett tillförlitligt desinfektionsmedel, som dessutom är billigt. Det är flera stora svinbesättningar som gått över till kalk, säger han.

-Men kalk hindrar inte PMWS-smitta, säger han. Jag har själv PMWS på smågrisarna, men den bekämpar man på annat sätt.

Kristian sprutar golv, tråg, utgödslingen och en dryg halvmeter upp på boxväggarna.

-En stor nackdel med tryckluftdrivna sprutorna var att kalken fastnade i dyrorna. Det är inget problem längre, säger han. /LG 070115