Torben Olesen, produktchef vid ACO-Funki visar Dells PDA för inställning och justering av bl a blötutfodringar.
FunkiNet justeras med standard-PDA
från stallgolvet
Agromek 070115

Med en standard PDA handdator kan du göra inställningar i Funkis blöt- och torrfoderanläggningar och från stallet justera inställningar, i stället för att göra ändringarna framför ordinarie datorskärmen på kontoret. Funki har utvecklat ett speciellt program där de viktigaste funktionerna brutits ut, som med fördel kan justeras från stallet. Detta gör att det blir färre funktioner att bläddra bland när du står med markörpennan och PDA-datorns lilla skärm i stallet.

Funki har valt Dell som PDA, men programmet är gjort för vilken standard-PDA som helst, och som du kan köpa i närmaste databutik. Sedan är det bara att ladda in programmet. Mjukvaran kostar 5 000 dkr och exempelvis en PDA från Dell kostar lika mycket. Du behöver även installera ett trådlöst närverk i stallet, som du kan installera själv eller låta en datafirma göra. Det är också standardgrejer från närmaste databutik.

När du gör en ändring på PDA-skärmen, sker ändringen omedelbart. Du kan stå vid en box och ändra blöt- eller torrfoderventilen så den ger mindre foder. Du kan även ändra i foderblandningarna, ställa om spjäll och hämta foder från andra silor, osv.

I FunkiNet är foderdatorn, ventilationen, larmanläggningen integrerade, så du kan även ställa om ventilationen och ändra i larmfunktioner där du befinner sig i stallet. Vad gäller larmet kommer larmmedelanden som sms från FunkiNet-anläggningen. /LG