Big Dutchman sålde för 74 milj euro mer i fjol

Big Dutchmans försäljning av utrustning till grisproduktionen har ökat kraftigt senaste åren, medan försäljningen till fjäderfänäringen är ganska konstant. Ökningen av investeringarna för grisar sker runt om i världen och i Europa har försäljningen ökat både i öst och väst.

-Omsättningen worldwide 2005 var 286 milj euro. 2006 var omsättningen hela 360 milj euro, berättar Bo Molin, Big Dutchman, Tyskland. Det är en stor ökning, som alltså kommer i huvudsak från grisproduktionen.

-Ryssland ökar mer än Ukraina. Trots en kraftig nybyggnation i Ryssland, minskar dock fortfarande produktionen. På 1970-talet producerade Ryssland 6,6 milj ton griskött, idag 1,8 milj ton. För att uppnå självförsörjning bör produktionen vara 3 milj ton. Eftersom välfärden i Ryssland ökar och köpkraften blir starkare, bör den siffran justeras upp årligen. Det finns således utrymme för betydande investeringar i öst, säger han.

Broilerproduktionen har en ökningstrend i hela världen. Men den har inte slagit igenom på samma sätt i Big Dutchmans omsättningssiffror.

Det är avelsmässigt lättare att öka fjäderfäproduktionen än svinproduktionen.

Bra utveckling för MLM
-Det har också gått bra för svenske återförsäljaren MLM, som sålt fem större projekt i fjol, med i vissa fall hela programmet, berättar Peter Larsson. Bara de projekten är värda 8 mkr. De största är IGP i Böketofta med 600 suggor, och Anders Olsson, Ystad, 2 000 slaktsvinsplatser.

-Ett annat intressant projekt är hos Hans Jönsson, Vårgårda, med 800 slaktsvinsplatser. Han har byggtt i egen regi på rekordtid och med Spikma-väggar. Det är ett intressant material för de som bygger stallar, säger Peter. /LG 070117