Stationsförsök kommer att köpas externt
Artikel 070117

-Vi måste minska kostnaderna för fodertillverkningen och då även för forskning och utveckling, men vi måste behålla kompetensen och utvecklingsarbetet, säger Lennart Nilsson, foderchef vid Lantmännen. Volymerna foder minskar i samma takt som animalieproducenterna övergår till gårdstillverkat foder. Färdigt foder minskar, men råvarorna ökar. Totalt blir det minskad volym.

-Stationsförsök behövs även i fortsättningen, men dessa kommer vi att köpa, t ex i Danmark. Egna stationsförsök kräver egna anläggningar och dessa kräver underhåll. Det slipper vi om vi köper in försökskapacitet. Både anläggningarna vid Svalövs Svincenter och vid Smedsmora kommer att säljas. I dag använder vi endast halva byggnadernas kapacitet vid Svalöv. Hela omorganisationen ska vara klar under 2007.

-När vi inte gör egna försök, minskar behovet av personal. De 17 tjänster som aviserats som övertaliga finns inte på försöksstationerna, utan finns i hela foderkedjan. Det är 7 personer som arbetar med försöken vid Svalöv och Smedsmora idag, varav 4 vid Svalöv.

-I fortsättningen, enligt förslaget till omorganisaton, behövs 1 produktutvecklare för grisfodren och 1 gemensam för försöksuppläggning för samtliga djurslag, säger Lennart. Vilka som blir kvar kan vi inte säga något om förrän MBL-förhandlingarna är klara längre fram.

Vid Svalöv har man sedan länge talat om ombyggnader av en av försöksanläggningarna. Bl a har man haft ganska långt gående förhandlingar om inköp av en ny och mer noggrann blötutfodringsanläggning.

-Den ombyggnaden blir inte av. Vi har dragit på beslutet just av den anledning att vi har behov av att se över försöksverksamheten, säger Lennart Nilsson. /LG