Visual Farm med grafiskt program

Visual Farm är Big Dutchmans program som visar grafiskt på dataskärmen hur blötutfodringen arbetar. Det har hittills funnits i en enklare Windowsversion, som även kunnat hanteras från en PDA i stallet och via internet från en vanlig pc.

På Elmia premiärvisades konceptet Visual farm, men alla funktioner var inte inlagda i programmet i detta tidigare skede. Vid Agromek visas programmet komplett.

Blötutfodringen med foderfickor, vassletank, bruksvattentank och alla foderrör med ventiler, pumpar, spjäll och kranar och allt som hör till blötutfodringen, visas på skärmen. När blötutfodringen arbetar kan du följa skeendet, t ex när ventilerna öppnas för fodret vid varje tråg och när de stänger. Programmet visar även när ingredienserna i foderblandningen hämtas från silorna, när blandning sker, osv. Om justeringar görs, visas ändringarna direkt på skärmen.

Mycket av detta visades även i föregående programfunktioner, men nu sker det på ett mer överskådligt sätt och mer exakt och pedagogiskt. Nytt är att du i anslutning till grafiska bilden av varje foderventil, varje pump, eller varje spjäll, kan se hur många gånger ventilen eller spjället öppnat sedan installationen eller renoveringen och du kan se hur många driftstimmar pumpen har, osv.

Nya Visual Farm hjälper dig således att underhålla utfodringssystemet. En pumps gångtid kan vara begränsad, ventiler slits. Med hjälp av programmet kan du lättare förebygga driftsstopp. Driftsstopp får inte ske i en stor anläggning som har många timmars driftstid varje dag och där handskopan inte är något möjligt alternativ till utfodring om anläggningen skulle stanna.

Underlättar vid serviceavtal
I förlängningen ger nya Visual Farm underlag för serviceavtal med Big Dutchman, eller annat serviceföretag. Den som sköter servicen kan se samma grafiska bild på hur anläggningen fungerar och vad som kan behöva bytas eller renoveras innan det blir driftstopp.

På samma sätt kan den som sköter servicen av anläggningen felsöka på distans och kan även vägleda den som för tillfället står i foderköket och ska utföra justeringar eller rätta till fel.

-Så småningom kommer elektronikskåpen att utrustas med en webbkamera, som komplettering till Visual Farm-programmet. Allt styrs inte av datorn, utan det finns även kontakter som måste regleras manuellt. Om inte annat återställningsknappen, säger Peter Larsson, MLM. Eftersom utvecklingen ständigt går framåt, förändras även skåpen. Enklast för en servicetekniker som vägleder på distans, är att ha en bild av skåpet på sin datorskärm.

Endast aktuella menyer visas
Programmet kan lätt anpassas till att visa menyerna till de funktioner som man vill titta på ofta. De som används mindre ofta kan döljas, men lätt plockas fram vid behov. Du behöver då inte bläddra igenom alla funktionerna i menyn varje gång, utan välja ut vissa. Det gör överblicken på skärmen bra och ändringar går mycket snabbare att genomföra.

Kostnaden för Visual Farm är 4 – 5 000 kr. Att få den nya versionen, innebär lika mycket pengar till som grundkostnad. Eftersom bilden visar hur varje individuellt stall är layoutat och gårdarna har olika många silor och tankar, så tillkommer ett antal timmars programmeringskostnader. /LG 070117