Coop Norden fokuserer den samnordiska verksamheten på inköp
Pressmeddelande Coop 070119

Coop Nordens styrelse har beslutat inleda en omvandling av Coop Norden till ett renodlat inköpsbolag som blir mer fokuserat och inom utvalda områden större och starkare än idag. Coop Norden ägs av de nordiska konsumentkooperationerna, Kooperativa Förbundet (KF) i Sverige (42%), FDB i Danmark (38%) och Coop NKL i Norge (20%).

Som en följd av omvandlingen ser KF och FDB stora fördelar med att dagligvarukedjorna i Sverige och Danmark liksom i Norge ägs nationellt. Därför kommer ägarna att inleda överläggningar som ska syfta till detta.

Under omvandlingen kommer Coop Norden att ledas av Per Bank, som blir ny vd. Han är idag vd i Coop Danmark och ställföreträdande vd i Coop Norden. Svein E. Skorstad, idag vd i Coop Norden, kommer som avtalat att lämna Coop Norden med pension.

”Det nordiska samarbetet går nu in i en ny fas. Vi fokuserar på samordnade nordiska inköp samtidigt som ägarna i varje land tar ett helhetsansvar för dagligvaruhandeln”, säger Nina Jarlbäck, styrelseordförande i Coop Norden och i KF.

Förändringen öppnar också för ett utökat samarbete bland annat med den framgångsrika finländska kooperationen SOK.

Coop Nordens inköpsorganisation i de olika länderna fortsätter som hittills. Vid sidan av gemensamma inköp kommer Coop Norden även fortsättningsvis att ansvara för gemensam utveckling av egna varumärken.

Omvandlingen förväntas leda till tydligare och mer effektiv styrning av den nordiska inköpsverksamheten och de nationella driftsbolagen samt till sänkta kostnader genom förstärkta synergier och ökad lönsamhet.

”Vi koncentrerar nu våra gemensamma insatser på det som är viktigast för kunder och medlemmar: Bra varor till lägre priser. Under de fem år som Coop Norden har funnits har vi visat att gemensamma inköp ger resultat. Nu får vi en enklare struktur med lägre kostnader, säger Coop Nordens nye vd Per Bank.

”Vi kan konstatera att styrkan i Coop Norden är vårt gemensamma inköpssamarbete, medan butikerna bäst ägs nationellt. Volym är avgörande när vi ska förhandla pris på varor medan lokal insikt behövs för att skapa konkurrenskraftiga säljerbjudanden i butik”, säger Ebbe Lundgaard, styrelseordförande i FDB och vice styrelseordförande Coop Norden.

”Vi ska nu starta en process och förhandlingar för att finna en framtidslösning på vårt samarbete i Norden. Från norsk sida är vi inställda på att gå in i detta arbete med öppenhet och vilja att hitta en lösning. Det är viktigare än någonsin att säkra att vi å våra norska konsumentföreningars vägnar fortsättningsvis kan förhandla med stor inköpsvolym tillsammans med våra nordiska kollegor som förhoppningsvis också inkluderar den finska kooperationens styrka”, säger Lisbeth Bull Husby, styrelseordförande i Coop NKL och vice styrelseordförande Coop Norden.

Under omvandlingen kommer Coop Norden att ledas av Per Bank tillsammans med Svein Fanebust, vd Coop Norge och Thomas Evertsson, vd Coop Sverige. Alla tre kvarstår som vd:ar i respektive nationella dotterbolag.

Samtidigt har KFs vd Lars Idermark utsetts till styrelseordförande i Coop Sverige. FDBs ordförande Ebbe Lundgaard har utsetts till styrelseordförande i Coop Danmark. Coop NKLs vd Nils A. Steigedal blir ny styrelseordförande i Coop Norge.

”Med dessa åtgärder skapas de nödvändiga förutsättningarna för att stärka vår position på den svenska marknaden. Med detaljhandelsverksamheten i Coop Sverige som bas förbättras förutsättningarna för att utveckla den samlade svenska konsumentkooperationen”, säger Lars Idermark, vd och koncernchef KF och styrelseordförande i Coop Sverige.