Väga gris med kamera sparar tid
och minskar hälsorisk
Pressmeddelande JTI 070124

Att väga grisar med en optisk våg sparar arbetstid och ger bättre hälsa, jämfört med konventionell vägning. Det visar en pilotstudie som har genomförts vid JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik.

Det konventionella vägningsarbetet är fysiskt tungt och utsätter lantbrukaren för kraftigt buller. Dessutom tar det mycket tid i anspråk. Tidigare studier har visat att 10 minuters konventionell vägning utan hörselskydd kan orsaka en hörselskada. Däremot saknas systematiska studier om hur tidsåtgång och bullerexponering påverkas vid övergång från traditionell till optisk vägning, och hur ekonomin påverkas.

Forskarna jämförde bullerkällor, bullerdos och arbetstid mellan de båda vägningssätten. Resultaten visar att man kan spara tid för vägningen med den optiska vågen, till exempel 312 timmars arbetstid på ett år, vilket ger en besparing på 5,13 kr per slaktgris om man räknar med en arbetstidskostnad på 171 kr/tim och tre utvägningstillfällen.

Den bullerdos lantbrukaren utsattes för var 2 - 4 gånger lägre med den optiska vågen, och risken för belastningsskador var mycket lägre. Detta innebär att den optiska vågen ger en arbetsmiljömässig vinst.

Däremot är en optisk våg dyrare än en konventionell våg. Den är nu på väg ut på marknaden och beräknas komma att kosta cirka 100 000 kr.

-Men priserna på digitalkamera- och datormarknaden har sjunkit de senaste åren, och därför kommer kanske också den optiska vågen att sjunka i pris, säger Qiuqing Geng, forskare vid JTI.

Studien upprepades två gånger och vid två olika tillfällen under olika säsonger. För att kunna ge säkrare resultat, bör man göra ytterligare undersökningar på fler gårdar, poängterar Qiuqing Geng.

Systemet för den optiska grisvågen har utvecklats av Per Eke-Göransson på AB Svenska Mätanalys i samarbete med Mikael Gilbertsson och Anna Rydberg vid JTI. Vågen bygger på digital bildanalysteknik och utgår från ett känt samband mellan grisars ryggyta och deras vikt. Den består av en digitalkamera, en dator med pekskärm och en ljuskälla. Med vågen kan lantbrukaren väga grisarna genom att ta bilder samtidigt som han utfordrar dem. En dator analyserar sedan automatiskt bilderna och ger beräknad vikt.

Piliotstudien har finansierats av SLO-fonden vid Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, och beskrivs i rapporten Bullerdos och arbetsförbrukning vid vägning med optisk våg i grisstall. Rapporten kan hämtas från JTIs webbplats.

Vägutrustningen är batteridriven och körs på fodergången och fotograferar grisarna när de äter. Närmast i bild syns datorn, längst bort syns ljusrampen till kameran.
Bilden är från Elmia 2006.