Undertecknande svinproducenter vill med detta öppna brev påtala hur illa behandlade vi har varit under de senaste 7 månaderna av vår egen slakteriförening Swedish Meats.

Citat ut stadgarna.
”32 § Prissättning m m
Grunderna för prissättning //…// Enhetliga principer skall därvid tillämpas oberoende av den geografiska belägenheten av produktionsplatsen.”

Den 1/7 2006 frångick föreningen likabehandlingsprincipen för medlemmarna och låter avräkningspriset bero på vilket slakteri som leveransen går till.

Detta har skett genom att leverantörer till Swedish Meats norr om E 14 (linje Östersund – Sundsvall) inte har fått teckna samma kontrakt som övriga medlemmar erbjudits, och därmed har vårt avräkningspris varit 1,50 kr lägre.

Vissa producenter har dessutom inte ens fått erbjudande om att teckna kontrakt med Swedish Meats överhuvudtaget.

Styrelsen lär ha beslutat om en utredning kring prissättning och kontrakt men inte förrän efter årsskiftet. Det självklara hade varit att under utredningstiden hålla ett fortsatt lika pris i enlighet med stadgarna. Tyvärr verkar inte VD Lagergren vilja utföra styrelsens uppdrag.

På det extra regionmötet i Bispgården den 28/11 gavs det besked om att denna fråga skulle lösas med det snaraste och att det fick kosta. Nu nästan 2 månader senare har inget skett.

Det brev som vissa (andra har inte ens fått svar) har fått av Hampe Mobärg visar på samma sak, tomma löften om ett svar som följts av ingenting.

De funderingar som dyker upp är följande:
Är det en strategi från VD Magnus Lagergrens sida att förhala det hela?
Är det framtiden med ett splittrat Sverige där priset sätts efter närheten till slakteriet bara för att HK Scan AB ska få så billig råvara som möjligt?

Det stadgebrott som styrelsen låtit fortgå och Vd:s ovilja att ordna upp, har hos många svinproducenter förutom en sämre ekonomi, skapat en oro inför framtiden om det egna företagandet och fortsatt produktion av svin.

Hammerdal 20070124

Örjan Österud
Integrerad produktion 32 suggor
070-33 12 638
orjan@jamtlandsgrisen.se

Gunbritt och Staffan Jonsson
Integrerad produktion 30 suggor
0644-60013