Angående noteringsdebatten på GrisPortalen inför vecka 6

Vi på SLP glädjer oss åt att vårt arbete med att skapa en fungerande svensk marknad för grisar bär frukt, vilket utvecklingen av noteringen för denna vecka visar på. Den stora lönsamhet som finns inom mindre nischer i branschen kommer nu äntligen svenska grisproducenter till glädje och kan bidra till att skapa tillväxt och tillförsikt bland uppfödarna.

Det talas om en merbetalning på 1,50 kr. Vi antar att det är rationaliseringsvinsterna som åsyftas när SLP legoslaktar i Kristianstad respektive Kävlinge. Att detta skulle få den effekt på noteringen som den haft de senaste månaderna har vi noga påtalat vid våra informationsträffar.

Att det sedan finns andra slakterier som därefter höjer sin notering med 1 krona utan att vad vi förmodar några betydelsefulla effektiviseringar genomförts, är en bedömning de själva får stå för. Vi finner heller ingen anledning att beklaga oss över andra aktörers beslut och ännu mindre undra över var dessa pengar tagit vägen tidigare, det får andra göra. Vi koncentrerar oss att driva vår verksamhet så effektivt som möjligt och ge en betalningsnivå som förhoppningsvis leder till ökad tillväxt.

Kalkylen för rationaliseringsvinsterna bygger dock på att vi inte tappar allt för mycket slakt på boskap och gris. Fortsätt att leverera till oss så ska vi se till att det avräkningspris som det talas om hålls så högt som möjligt.

Det talas om att starta ett nytt privat slakteri i Skåne. Det låter som vågat projekt med tanke på den lönsamhet som finns i branschen men det är samtidig inget vi räds, vi är på bettet och är beredda att tävla på den marknad som står till buds. 

Tyvärr finns det inga förutsättningar för prishöjning denna vecka, men alla grisuppfödare kan vara säkra på att vi jobbar hårt för att utnyttja de kanaler som ger bra vinster. Får vi bara Ert förtroende ska vi medverka till att det skapas bra villkor i branschen, med eller utan nya slakterier i Skåne.

Med hopp om gott samarbete

Tillförselgruppen på SLP 

Välkommen att besöka oss på årets MILA-mässa 7 - 10 februari!
Ni finner oss i monter A 715