Dalsjöfors höjer grispriset 1 kr på måndag till 13,20!

Dalsjöfors Slakteri höjer sin slaktsvinsnotering med hela 1 kr på måndag till 13.20 kr. (OBS! Inte 13.40 som angavs i @-GRIS extra tidigare i dag) Orsaken är att det är den prisnivån som gäller när vissa slakterier går ut och försöker ta kunder från varandra.

-Vi vill inte att vissa utvalda leverantörer ska få hela kakan och andra får nöja sig med slaktgrisnoteringen, säger Magnus Larsson, Dalsjöfors Slakteri. Ett högt pris till vissa leverantörer, innebär automatiskt lägre grundnotering. Det skapas inga nya pengar till att höja grundnoteringen, om vissa leverantörer betalas mycket bättre än andra. Vi har en enda kaka att fördela.

-När Swedish Meats är ute och raggar nya leverantörer och uppvaktar våra leverantörer, är det just 13,20 som erbjuds. Det är 1,50 kr över Swedish Meats egen notering för leverantörer med kontrakt, säger Magnus. Genom att höja med 1 kr på måndag, uppnår vi samma pris som våra leverantörer erbjuds från Swedish Meats.

-Alla i slaktbranschen skulle tjäna på att behandla alla leverantörer lika. Det är ohållbart att betala vissa leverantörer skyhöga tillägg utöver standardavtalen, medan andra får nöja sig med noteringen och ordinarie avtalstillägg. Vi behöver en mer ärlig prissättning på slaktgrisarna i Sverige, om vår trovärdighet ska bevaras, säger han.

-Lägg märke till att de utvalda leverantörer som erbjuds 1,50 kr upp över Swedish Meats notering, även har de ordinarie tillägg som alla har enligt kontrakten. Merbetalningen utöver grundnoteringen är således avsevärd.

Medför problem med relationen till handeln

-Hur förklarar vi svenska grispriset för handeln? Största problemet för hela näringen tror jag är grisnäringens relationer till handeln, säger Magnus Larsson. Det är omöjligt att få upp priserna på grisköttet, om vi i alla sammanhang skyltar med en betalning som är långt, långt under den vi betalar i verkligheten. När handeln jämför noteringen med de priser på grisköttet som de får betala, så syns slakteriernas marginaler vara väldigt stora. Självklart vill köttköparna då pressa ner priserna på svenskt kött.

-Ska vi få upp priset på griskött till handeln, då måste vi visa vad vi i verkligheten betalar till lantbrukaren, säger Magnus. Vi kan i varje fall inte gå ut och visa att vi betalar mycket lägre pris än vad vi gör!

Lägg om slaktnoteringen ännu en gång

-Jag uppmanar Swedish Meats, och alla andra slakterier, att följa vårt exempel och ännu en gång lägga om slaktnoteringen, så som skedde så sent som i juli i fjol. Då höjdes Swedish Meats notering med 1,50 kr till alla som tecknade nya kontrakt. Efter bara några månader med nya högre noteringen, var vi tillbaka på ruta ett, konstaterar han. Det är nu dags att flytta över överbetalningen till vissa leverantörer till grundnoteringen ännu en gång. Vi gör det på måndag!

-Vi bröt isen även förra året och höjde grundnoteringen genom att betala alla leverantörer samma pris. Alla andra slakterier följde efter och även Swedish Meats i juli. Vår avsikt var då att både ge alla leverantörer lika mycket betalt för grisarna, samt tydliggöra för handeln vad svenskt grispris verkligen är. Det är därför beklagligt att prissättningen ännu en gång spårat ut.

-Särskilt beklagligt är det för de många grisuppfödare som tecknat långa kontrakt och inte få med av den prisuppgång för slaktgrisarna som skett i spåren av bristen på slaktgrisar i slutet av året och även fortfarande. De är de verkliga förlorarna, säger Magnus Larsson, Dalsjöfors Slakteri.

Kommentar: Det var även Dalsjöfors Slakteri som omedelbart följde de halländska grisuppfödarnas krav på 1 kr högre grispris, när de startade grisupproret.