Bärare. Bild tagen via ett elektronmikroskåp där man tydligt ser en golfbollsliknande struktur (diatomme). Samtidigt som syran avges kontrollerat i djuret binds eventuella förekomster av toxiner. Undre mittenbilden visar en halv ”golfboll”.
Nya fodersyror ökar lönsamheteni grisuppfödningen världen över
Artikel i GRIS 1 2007

Kemira Grow How Animal Nutrition i Helsingborg, som tidigare hette Boliden och Kemira Agro, har levererat fodermineraler och fodersyror i mer än 40 år till alla typer av djurfoder. Med fabriker i Sverige, Finland, Sydafrika och Jordanien levererar man till i stort sett hela världen. Kemira GrowHow tillverkar alla de makromineraler som finns i samtliga svenska foderleverantörers produkter, från premixer till kraftfoder.

Man använder bara egna, nordiska råvaror i produktionen. Företagets affärsidé är att erbjuda högkvalitativa fodertillskott till foderindustrin.

-Vi har hittills varit ganska anonyma och de flesta djuruppfödare känner inte till att våra produkter finns i det foder man köper, säger Sven-Olof Malmqvist, som är försäljningschef på Kemira. Men det ska vi ändra på nu. Ett första steg är att vi presenterar oss och våra nya fodersyror på MILA-mässan i Malmö, monter A813, för att visa, framförallt grisuppfödarna, hur kostnadseffektiva våra syror är.

Bolifor Quick Start och Bolifor Grower-Finisher är fodersyror som består av en kombination av organiska syror och salter som löser problemen utan att störa djurens egen produktion av organiska syror. Tvärtom stimulerar de djurens egen mjölksyraproduktion. Kombinationen myrsyra och dess salter ger hög syrajonkoncentration. Det ger en hanterbar produkt med låg reaktivitet i foder och på utrustning. Gårdsförsök visar på positiv inverkan på djurhälsan också i problembesättningar.

En unik process
En aktiv och unik bärare är själva grunden för de nya fodersyrorna. Det är en patenterad metod som består av en antimikrobiell sorbinsyracoating som möjliggör bättre effekt av de aktiva syrorna trots en lägre koncentration.

Fodersyrorna har en positiv effekt på hygien, hälsa och tillväxt genom hela livscykeln hos svin. Mängden skadliga bakterier reduceras med upp till 90 %. Därmed minskas konkurrensen med nyttiga bakterier i såväl blötutfodring/fermentering som i grisen. Jäst, mögel och toxiner minimeras.

Skydd mot salmonella
Fodersyrorna utgör ett effektivt skydd mot salmonella. Genom behandling av råvaror och foder minimeras smittrisken och behovet av omfattande saneringar reduceras.

-Vi genomför tillsammans med råvaruproducenter ett förebyggande program för att minska risken för salmonella, berättar Sven-Olof Malmqvist. Risksektorer i produktion och lager behandlas med Bolifor syror. Vissa länder och köpare föreskriver antisalmonellabehandling och därför används t ex våra syror även vid lastning av de stora fartygen som transporterar soja från Argentina till Europa, i preventivt syfte

Lönsamheten ökar med 15 kr per gris
Tester på slaktsvin i Sverige, Finland och Thailand visar en ökad lönsamhet med i genomsnitt 15 kr per gris redan vid en låg dosering på 0,3 % av fodersyran FA 23005.
Kemira GrowHow har gjort tester som visar att digivande suggor ökar foderintaget och viktförlusten blir mindre. Dessutom minskas förlusten av ryggspäck och mjölkproduktionen ökar.

När det gäller smågrisar så får de högre födelsevikt och den dagliga tillväxten blir högre.

-På mässan i Malmö 7 -10 februari får uppfödarna tillfälle att prata med andra uppfödare som har egen erfarenhet av våra fodersyror och som kan berätta hur de förbättrat sin lönsamhet, avslutar Sven-Olov Malmqvist. Han hälsar alla hjärtligt välkomna till Kemira GrowHows monter för att ta del av uppfödarnas praktiska erfarenheter.