Quña möter Pachacamac på Mila
Pressmeddelande Mila 070205

På Mila hålls Skandinaviens första alpackabedömning på onsdag den 7 februari. 34 alpackor från uppfödare i mellersta och södra Sverige bedöms av den engelska domaren Paul Cullen. Mila är en fackmässa men även allmänheten har möjlighet att komma till MalmöMässan för att stifta
närmare bekantskap med den relativt nya djurarten inom den svenska lantnäringen.

Quña är ett halvårgammalt vitt sto från Österlen. Med nyfiken försiktighet spanar hon in den nya miljön på Mila. Här möter hon bland annat Pachacamac, som är en ettårig hingst från Tomelilla. De deltar i Skandinaviens första alpackabedömning, som hålls på lantbruksmässan Mila på onsdag i Malmö.

Nya inslag i det svenska lantbruket väcker ofta stor nyfikenhet. På Mila 2005 deltog alpackor för första gången och i år samlas 34 djur på MalmöMässan för att vara med om bedömningen som sker enligt engelskt mönster. Paul Cullen, som är auktoriserad domare i Storbritannien, kommer att bedöma djuren både individuellt och efter färg. Bästa alpackasto och alpackhingst utses också.

Bedömningen, som arrangeras av nätverket alpacaNordica, sker på onsdag klockan 12.00-14.00 i hästarenan. Paul Cullen kommer även att hålla ett kort föredrag på scenen i Entréhallen om bland annat skillnaden mellan "peruaner", "bolivianer" och "chilenare" och vad Accoyo innebär. Paul tar även upp hur man förbereder sina alpackor inför en utställning, samt tipsar om olika avelsstrategier.

Alpackan är renlig och ger en värdefull ull
Alpackan är ett relativt nytt djur i Sverige, men intresset för det trevliga djuret ökar snabbt. När alpackorna flyttar in på Mila i fyra dagar gör de det också med ett nyfiket intresse för de förbipasserande besökarna.
- Alpackan är ett synnerligen sympatisk djur och vill man ha en lite annorlunda familjemedlem är den ett perfekt alternativ, säger Ann Marie Gerber Santesson på Österlen Alpacka. Den är förnöjsam och lättskött, nyfiken och intelligent. Den varken sparkas så att det gör ont eller bits och man kan lätt lära en alpacka att bli ledd i grimma.

Gårdens beten hölls tidigare öppna av får, men för några år sedan ville man prova på något nytt och kom då i kontakt med uppfödare av alpackor i Schweiz.

- Efter att ha studerat alpackauppfödning också i England och Tyskland bestämde vi oss, säger Ann Marie. Vi slutade med lammproduktion och gick helt över till alpackor. Och det ångrar vi inte.

Jämfört med får är alpackan tystlåten och renlig. Den är också en perfekt gräsklippare. Tack vare att foten har två trampdynor trampar alpackan inte sönder grässvålen. Och så är ju den härliga ullen en viktig anledning till att alpackorna håller på att bli allt populärare.

Mila är mötesplatsen Ny teknik, nya metoder, nya rön. På Mila får lantbrukaren överblick - och samtidigt en möjlighet att tränga på djupet. Bedömningar, tävlingar och korta föredrag gör att mötesplatsen är inspirerande och trevlig. På Mila finns produkter, tjänster och nyheter inom djurhållning, hästnäring, växtodling, anpassat skogsbruk, affärsutveckling, energi och miljö.