Invigningstal Mila
Åsa Odell, ordförande i LRF Skåne

Det känns roligt och spännande idag, vi har 4 intressanta dagar framför oss att ta del av allt som Milamässan 2007 har att erbjuda, och det är inte lite. Årets mässa sker i samarbete mellan sydexpo, Skånesemin och LRF Skåne. Här finns möjligheten att tillfredsställa många intresseinriktningar, hästar, kor, kalvar, grisar, maskiner, rådgivare, banker, livsmedel. Nytt för i år är en mängd intressanta miniseminarier som arrangeras här i entréhallen. När ni behöver vila benen är det perfekt att slå emellan med något av våra inspirerande seminarier här finns en stor bredd för att nämna något exempel energieffektivisering på gården, nyckeltal för nötkött, bygg rätt, hälsa som affärsidé, utbilda dig smart, biogas affärs och miljömöjlighet, goda förutsättningar för svensk vinodling, odling av majs, breeding Alpacca mm.

Mila i Malmö är de sysvenska lantbrukarnas mötesplats, och dessutom med en anrik historia ända tillbaka till 1964 förkortningen betyder Minnesutställning Lantbruksmöte och pågick på den tiden i tio dagar på sommaren. Nu för tiden klaras det hela av på vintern inomhus i 4 intensiva dagar vart annat år. Milas största områden är Växtodling, djurhållning, energi, skog och häst. På Mila kan fackbesökaren hitta nya arbetssätt och lösningar för att möta de ökande kraven på effektivisering av lantbruket och skogen.

De gröna näringarna står under ett starkt förändringstryck. Ytterst påverkar WTO och EUs handelsavtal och jordbrukspolitik vilka spelregler den skånske bonden kommer att ha framöver här är många och stora frågor som ligger i stöpsleven just nu. Men vågar vi lyfta blicken och se lite längre fram ser det faktiskt ljusare ut

  • Jag tänker på att jorden befolkning ökar med 80 miljoner per år, där bla Kina och Indien ökar sin konsumtion dramatiskt,
  • Jag tänker på att oljetillgångarna minskar och blir dyrare, det måste till en energiomställning,
  • Jag tänker på att världslagret av spannmål är nere på rekordlåga nivåer,
  • Jag tänker på att klimatfrågan äntligen fått fäste på den politiska dagordningen det går inte att ducka längre,
  • Jag tänker på att friskt vatten i kombination med den goda jorden är en strategisk resurs för samhället i framtiden och den har vi än så länge gott om i sydsverige.

Vi kan blicka fram emot att fokus flyttas från att ha handlat om överskott och sjuka subventioner till att handla om att försörja Sverige och Europa med livsmedel och energi producerade av bla de sydsvenska lantbrukarna.

Speciellt jobbigt var det under förra året, då vädrets makter tog kommandot och kopplade greppet om skåne. Det var kallt, det var torrt och det var blött allt i större omfattning än vad vi är vana vid. Många lantbrukare drabbades hårt och vi beräknar totala förluster i det skånska lantbruket på ca 1 mdr, siffran är inte exakt ännu vi skall ännu summera effekten på sockerbetor och potatis. Fjolåret var ett dåligt år för väldigt många för ett antal 100 var det ett katastrofår. Tyvärr skall vi nog ha med i beräkningen att liknande år med väderväxlingar kan bli mer vanligt framöver, detta tillsammans med större prisfluktrationer ställer krav på oss som företagare. Regeringen har gett besked att ersättningar till drabbade inte är aktuellt, därför är det viktigt att vi så snabbt som möjligt får bättre konkurrenskraft, här kan regeringen hjälpa till att lyfta av skattebördan svenskt lantbruk släpar på bla handelsgödselskatt. Vi behöver också titta gemensamt på möjligheten att hitta en försäkringslösning. Men det stora jobbet för att öka konkurrenskraften och klara omställningen ligger ändå hos oss själva som företagare, att göra de strategiska vägvalen för vårt företag, det kan handla om att effektivisera, utveckla affärerna eller att diversifiera, eller kanske att gå längre fram i värdekedjan och möta konsumenten. Här finns ingen färdig mall eller rätt eller fel, det är bara den enskilde företagaren som kan avgöra vad som är bäst för det egna företagets utveckling.

Därför ser vi i LRF Skåne att MILA är en utmärkt arena för att lyfta fram LRFs vision 2010. Det är de gröna näringarna som ska vara ledande när det gäller tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft. Landsbygden rymmer många outnyttjade affärsmöjligheter, både inom traditionell men också inom nya områden. LRF kraftsamlar nu för att förverkliga visionen, jordbruket har en strategisk roll när vi skall utveckla ett grönare och långsiktigt hållbart samhälle.

Lantbrukets utveckling har stor betydelse för Skåne, ekonomiskt men också för att nå miljömålen. 10% av den skånska ekonomin kommer från de gröna näringarna och dess industri. Nästan hälften av landets livsmedelsindustri finns i Skåne. De gröna näringarna är också navet för en fungerande och livskraftig landsbygd. Vi fyller många viktiga funktioner i samhället som kanske tas för givet och självklart av de flesta. Jag vill påstå att ingenting är självklart framöver utan alla måste hjälpas år och sträva åt samma håll om vi skall lyckas att utveckla de gröna näringarna till att nå vår vision. Vi inom lantbrukets organisationer måste samverka tillsammans med lantbrukarna, vi måste samspela med Region Skåne och länsstyrelsen, regeringen behöver dra sitt strå till stacken o.s.v.

Viktig produktion framöver
Livsmedel växtodling, frukt och grönt, nötkött, mjölk, gris, energi särskilt lyfta fram biogas.

Lantbrukets framtid diskuteras på Mila, välkommen att delta!