LRF Konsult och Dansk Landbrugsrådgivning i samarbete
om försäljning av produktionsjordbruk i Sverige
Pressmeddelande LRF Konsult 070216

LRF Konsult och DLBR har ingått ett samarbete och tagit fram ett unikt koncept som går ut på att hjälpa danska intresserade lantbrukare att köpa gårdar i Sverige. Som en del i konceptet har ett antal seminarier arrangerats i Danmark med temat ”köpa fastigheter i Sverige”. Intresset har varit stort och det finns just nu danska investerare som vill satsa 3⁄4 miljarder kronor.

Per Åberg, affärschef LRF Konsult i södra Sverige, har varit med i satsningen sedan starten hösten 2006 . Man skulle kunna tro att det intresset för fastigheter endast rör södra Sverige men så är inte alls fallet. Vi har spekulanter på fastigheter från Smygehuk till Riksgränsen.

- Vi har kontakt med flera större produktionslantbruk som bett om hjälp med en konfidentiell försäljning innefattande marknadsföring till danska intressenter och våra egna köparregister.

Skälet till önskemål om konfidentiell försäljning varierar men beror oftast på att man inte vill oroa befintlig personal.

- Fastighetsmarknaden inom produktionslantbruk är inte längre en nationell fråga utan ska ses ur ett nordeuropeisk perspektiv. Holländska och danska mjölkproducenter har redan etablerat sig i Sverige, säger Lars Wesslund, mäklerichef på LRF Konsult i Sverige.

Som Sveriges största fastighetsmäklare av jord och skog är LRF Konsult den naturliga samarbetspartnern till DLBR, som har 95 % marknadsandel bland de danska lantbrukarna.

Den konfidentiella försäljningen har flera inriktningar:
• Grisgårdar ansvarig affärsrådgivare Paw Matthiesen,
• Mjölkgårdar ansvarig affärsrådgivare Anders Pettersson,
• Växtodlingsgårdar, agronom Charlotte Odell Zinn och
• Skogsgårdar jägmästare Karl Olofsson.

LRF Konsult medverkar ofta som föredragshållare i Danmark närmast på Dansk Kvægs kongres den 27 februari 2007 i Herning, där Anders Pettersson, affärsrådgivare, föreläser om mjölkproduktion i Sverige. Vid dessa tillfällen presenterar vi möjligheterna i Sverige och får ständigt nya intressenter.

Inför varje försäljning, konfidentiell eller offentlig, har fastighetsmäklarna inom LRF Konsult möjligheten att nyttja en grupp av lämpliga rådgivare i form av affärsrådgivare/produktionsrådgivare, jurister och ekonomer som kan hjälpa säljare och köpare till bästa affär.

Genom samarbetet med DLBR kan LRF Konsult även erbjuda sina svenska kunder hjälp med investeringar i Östeuropa och andra stora produktionsländer.

Så här går det till
DLBR får genom sina 3 500 rådgivare förfrågningar från intresserade företagare som vill investera utomlands. Dessa lotsas vidare till LRF Konsult.. Vidare annonserar de i Lantbruksavisen och på DLBR:s hemsida om de gårdar som finns till salu.

Vad vinner säljaren
Professionell hjälp med fastighetsförsäljningen med unik åtkomst till den danska marknaden genom DLBR:s nätverk av rådgivare. Vidare får de unik åtkomst till LRF Konsults köparregister och därmed den svenska marknaden. Fastigheten erbjuds till en bred, seriös och kapitalstark köparkategori trots avsaknad av sedvanlig öppen marknadsföring. Härigenom kan bästa möjliga pris erhållas.

Vad vinner köparen
Professionell hjälp med fastighetsköpet. Lokal marknadskännedom genom LRF Konsults 130 kontor, bland annat genom erfarenhet av hur kommun och länsstyrelse ställt sig i andra liknande fall. Eventuell tillgång till säljarens historiska siffror på produktionen – t.ex. genom våra 4 års jämförelser – såvida säljaren varit kund hos LRF Konsult.

Vill du veta mer så kontaktar du:
Per Åberg, per.aberg@konsult.lrf.se
Paw Mathiesen, paw.mathiesen@konsult.lrf.se, grisgårdar
Anders Petersson, anders.petersson@konsult.lrf.se, mjölkgårdar
Charlotte Odell-Zinn, charlotte.odell-zinn@konsult.lrf.se, växtodlingsgårdar
Karl Olofsson, karl.olofsson@konsult.lrf.se, skogsgårdar
Lars Wesslund, lars.wesslund@konsult.lrf.se, mäklerichef
Telefon 0771-27 27 27