Lantmännen övertar hela ansvaret för Kronfågel Holding
Pressmeddelande LRF 070222

LRF säljer sin kvarvarande andel i Kronfågel Holding till Lantmännen som därmed blir ensamma ägare.

LRF, som fram till den 1 maj 2005 var huvudägare till Kronfågel, säljer nu resterande nio procent i bolaget till Lantmännen. I samband med affären skjuter LRF till 540 miljoner kronor. Med uppgörelsen frånträder LRF allt ekonomiskt ansvar i Kronfågel Holding AB. Den totala kostnaden för LRF inklusive nedskrivningar av aktier och förlagslån uppgår till cirka 700 miljoner kronor.

Enligt den aktieägaröverenskommelse som träffades mellan LRF och Lantmännen den 1 mars 2005 iklädde sig båda parter ett delat ansvar till och med år 2008 för de eventuella förluster som skulle kunna uppstå i det nybildade Kronfågel Holding AB.

– Vi fullföljer nu stämmans uppdrag från 2003 och städar undan de sista resterna av sådana affärsinnehav som inte bör finnas i vår balansräkning. Tack vare starka utfall i våra dotterbolag och en framgångsrik förvaltning av vår börsportfölj är detta möjligt i år, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

– Kronfågel Holding har till följd av sviktande försäljning och export gjort en förlust på 655 miljoner kronor under 2006. Genom den nya uppgörelsen med Lantmännen slipper LRF betala hälften av denna förlust och frånträder fortsatt ekonomiskt ansvar.

– LRF kommer även efter affären att uppvisa ett positivt bokslut för 2006. Vi går nu vidare med en stark balansräkning. Därmed kan LRF fullt ut ägna krafterna åt att förverkliga visionen, säger Lars-Göran Pettersson.

LRFs färdiga bokslut presenteras i samband med LRFs styrelsesammanträde den 14 mars.

Nedan finns ett frågor och svar-dokumet som ger fördjupad information om affären.


FRÅGOR & SVAR OM LRF OCH KRONFÅGEL

Varför säljer LRF sin andel i Kronfågel?
LRF-stämman 2003 gav tydliga direktiv till styrelsen att LRF inte skulle ägna sig åt denna typ av affärer. Sedan dess har LRFs ledning avvecklat nästan hela LRFs affärsinnehav. De nio procenten i Kronfågel som LRF nu säljer till Lantmännen är den sista pusselbiten i den nya strategin.

Varför betalar LRF 540 miljoner till Lantmännen i samband med affären?
LRF och Lantmännen gjorde en aktieägaröverenskommelse den 1 mars 2005 när LRF sålde merparten av Kronfågel till Lantmännen. Den gick ut på att bägge parter skulle dela lika på eventuella vinster och förluster i bolaget till och med 2008.

Kronfågel har under 2006 gått med 655 miljoner kronor i förlust. Hälften av denna förlust, 327,5 miljoner, ska alltså LRF, stå för i enlighet med överenskommelsen. Dessutom ska LRF betala halva kostnaden för eventuella förluster under 2007 och 2008.

De 540 miljonerna är en engångsersättning från LRF som täcker förlusten 2006 och befriar LRF från betalningsansvar för eventuella ytterligare förluster.

LRFs kostnader på 540 miljoner består av 490 miljoner som kontantersättning och LRFs aktier i Lantmännen Energi och MacMyra.

Varför säljer LRF just nu? Hade det inte varit bättre att vänta och se om den nya ledningen kan vända resultatet i Kronfågel?
LRFs ledning fick ett väldigt tydligt direktiv från 2003 års förbundsstämma att avveckla affärsrörelsen. Med den här försäljningen fullföljer LRFs ledning denna strategi som konkret också innebar en tydlig signal om att begränsa LRFs ekonomiska risktagande. Ingen trodde att förlusterna i Kronfågel skulle bli så omfattande som de faktiskt blev år 2006. Trots att det finns goda möjligheter till en bättre marknadsutveckling för kyckling framöver så finns det också en betydande osäkerhet.

Vad har Kronfågel/Spira-affären kostat LRF totalt?
De ackumulerade kostnaderna till och med december 2004, året innan LRF sålde 91 procent av Kronfågel till Lantmännen, uppgick till 2 220 miljoner kronor. LRFs andel av förlusterna i Kronfågel Holding för 2005 var 116 miljoner kronor. Till det kommer den sammanlagda kostnaden i samband med den nu aktuella slutförsäljningen på 712 miljoner kronor. Sammanlagt har Spira / Kronfågel alltså kostat LRF 3 048 miljoner kronor.

Hela Spira-affären genomlystes mycket noggrant av två oberoende ekonomer inför stämman 2005. De skrev en utförlig rapport som redovisades och diskuterades på LRFs förbundsstämman samma år. Här redovisas allt i detalj. Efter den 1 mars 2003, då LRF, sålde lejonparten av Kronfågel till Lantmännen är kostnaderna, inklusive kostnaderna för den nu aktuella slutförsäljningen, 828 miljoner kronor.

Av dessa pengar är:
116,0 miljoner är LRFs del av kostnaderna 2005
327,5 miljoner är LRFs del av kostnaderna 2006
212,5 miljoner är LRFs kostnad för att lösa det gamla avtalet med Lantmännen om gemensam förlusttäckning för 2007 och 2008
100,0 miljoner är nedskrivning av värdet av Kronfågelaktierna i LRFs böcker till följd av de negativa resultaten
72,0 miljoner är nedskrivning av värdet på förlagslån

Hur påverkar detta LRFs ekonomi?
LRF har gjort fler bra affärer än dåliga. LRFs affärsinnehav i TV4, Föreningssparbanken och det tidigare relativt stora utlandsägandet har varit väldigt bra affärer för LRF. Totalt har LRF en starkare ekonomisk situation nu än när vi gick in i Spira-affären.

Hur påverkar detta LRFs möjligheter att arbeta för medlemmarna och visionen?
2006 var ett ekonomiskt mycket starkt år för LRF. Trots LRFs kostnader för att avyttra LRFs sista kvarvarande ägande i Kronfågel Holding AB så kommer LRF att göra ett positivt bokslut. Självklart hade LRF stått starkare utan dessa förluster. Men det är viktigt att komma ihåg att LRFs affärsverksamhet och kapitalförvaltning faktiskt har bidragit till och fortfarande bidrar till LRFs löpande verksamhet. LRFs verksamhet kostar årligen omkring 290 miljoner kronor. Av detta täcker medlemsavgifterna i runda tal 120 miljoner. Merparten av LRFs verksamhet finansieras alltså idag av en framgångsrik kapitalförvaltning.

Med slutförsäljningen av Kronfågel Holding har LRFs ledning fullföljt stämmans uppdrag från 2003. Framöver kan LRF lägga all kraft i arbetet för att förverkliga visionen.