Hur delar vi pengapåsen, året fråga för Swedish Meats
Referat i tidningen GRIS från regionmötet i Örebro 070228

Ingen klagar på grispriser, leveranssäkerhet, eller brist på pengar till investeringar vid årets regionmöten med Swedish Meats. Årets enda stora fråga är: Hur delar, eller förvaltar vi, pengapåsen? Swedish Meats operativa verksamhet ligger i Scan AB under HK Scan, men kvar i den ekonomiska föreningen finns leveransavtalen med medlemmarna till 30 juni 2009, de som reglerar tillförseln av slakt, och en stor pengapåse med miljardbelopp.

Frågan vid regionmötena har varit om Swedish Meats ek för ska likvideras och pengarna delas ut till medlemmarna, pengarna ska vara kvar helt eller delvist i gemensam ägo och förvaltas av en aktieägarförening, eller om Swedish Meats ska vara kvar som ekonomisk förening och förvalta pengarna.

En framtidsgrupp har tillsatts för att ta fram ett underlag för styrelsen och stämman. Vid regionmötena presenteras dessa tre förslag, eller rättare sagt scenarier, byggt på tre olika tänkbara filosofiska inställningar hos medlemmarna.

Framtidsgruppens ledamöter företräder olika produktionsinriktningar och landsändar och är Per Nilsson, styrelseledamot, ordförande, Magnus Björkman, Skåne, Lars Gustafsson, Skåne, Gun Ragnarsson, Halland, Sten Catoni, Västergötland, Ludvig Nilsson, Närke, Ingemar Olsson, Värmland, och Leif Eriksson, Västerbotten.

I Örebro föredrogs förslagen av Magnus Björkman och Ludvig Nilsson. Ett fristående förslag från Lantbruksklubben i Skaraborg redovisades också, samt juridiska synpunkter på detta från Swedish Meats jurist Bertil Svensson.

Framtidsgruppen vill gärna ha så många förslag och synpunkter som möjligt på hur pengapåsen ska förvaltas eller användas och har öppnat en mailadress ny.framtid@swedishmeats.com dit förslagen kan skickas.

Gruppen ska även lämna förslag till hur resultat- och balansräkningen ska optimeras, ge förslag till förtroendeorganisation och ändring av stadgarna, samt föreslå ändringar av föreningens insatssystem och analysera effekter av alternativa insatssystem.

Vid regionmötena har gruppen endast tittat på den första delen av uppdraget, att skissa på olika utvecklingsvägar vid förvaltningen av pengarna.

Det har varit mycket enkelt att hantera pengapåsen om den endast bestått av just pengar. Men nu består den av, förutom kontant kassa, även av K-aktier som finska LSO har hembudsplikt för om de säljs eller skingras, A-aktier som han handlas hur som helst, men som måste hållas samman om svenska köttproducenterna ska kunna påverka utvecklingen i HK Scan maximalt. Vidare insatser och insatsemissioner, som redan är medlemmarnas pengar, tillväxtlån som Swedish Meats har utestående hos expanderande grisuppfödare, en reservfond som på något sätt ska lösas upp, en skattefordran på 47 mkr eller mer som endast kan utnyttjas om Swedish Meats skaffar skattepliktiga inkomster i motsvarande värde. Osv. Att lösa upp en balansräkning så alla värden faller ut i kontanta pengar, är inte helt enkelt.

Likvidationsscenariet låter intressant för många som snabbt ser framför sig en stor utdelning. Det gäller kanske äldre lantbrukare som närmar sig slutet av den aktiva verksamheten. Men det kan även gälla yngre lantbrukare som vill bygga ett nytt grishus. Det är inte helt fel att få utbetalt en rejäl grundplåt till bygget.

Många som börjar titta på de tre alternativen fastnar ganska snart för alternativet likvidering av Swedish Meats. Men när man tittar på de negativa konsekvenserna börjar snart alternativ två med aktieägarförening bli mer intressant. Det är först om ett antal år och när viss verksamhet bedrivits i bolaget, som större delen av värdena blir pengar och kan delas ut.

Ju längre diskussionen fortsatte, desto fler blev anhängare av alternativ tre med att behålla den ekonomiska föreningen som den är, skriva om stadgarna så den passar nya verksamheten och hålla administrativa kostnaderna nere på lägsta möjliga nivå.

Vid regionmötet i Örebro fick alternativ två, aktieägarförening, klart flest anhängare när kvällen var slut.

I alla händelser måste Swedish Meats fungera som ekonomisk förening till juli 2009, när leveransavtalen går ut. Såsom det nu ser ut med allt som måste göras, är det liten utsikt att pengapåsen kan delas till sista öret innan dess.

Det som kan göras är att dela ut insatserna med hjälp av de kontanta pengar som finns eller kan frigöras. Återbetalning av insatserna tyckte man var prioriterat, för dom som vill ha dem inlösta, eftersom det är beskattade pengar som nu ligger bundna i Swedish Meats. Insatsemissionerna står därefter i tur, om det finns pengar som kan frigöras utan konsekvenser.

Hur medlemmarna än gör i fortsättningen, måste K-aktierna finnas kvar i Swedish Meats. Möjligen duger ideell förening? Säljs de eller flyttas, inträder hembudsplikten och de röststarka K-aktierna byts ut mot röstsvaga A-aktier.

En viktig fråga är därför om svenska köttuppfödare vill ha inflytande på det företag som köper grisarna, nöten och fåren. Som det verkade vid örebromötet, vill leverantörerna ha kvar visst inflytande i HKScan.