Handbok om småskalig slakt efterfrågas
Pressmeddelande JTI 070305

Det finns behov av att sammanställa information om småskalig slakt, och om hur man startar ett litet slakteri. Därför ska JTI,  Institutet för jordbruks- och miljöteknik, tillsammans med Livsmedelsverket, LRF och HS Konsult ta fram en handbok om småskalig slakt.

Flera småskaliga slakterier har upphört, på grund av minskad lönsamhet i branschen och en hårdnande konkurrens från importerat kött. I dag finns cirka 40 små slakterier i Sverige JTI har också i tidigare studier identifierat önskemål från en ökande grupp konsumenter som vill köpa kött från lokalt uppfödda och slaktade djur.

˜ Samtidigt finns flera grupper av lantbrukare, både ekologiska och konventionella, som vill samarbeta om lokal slakt och förädling. Intresset är stort, både i Sverige och i Norden i övrigt, säger Christel Benfalk, FoU-chef vid JTI.

Dessa intresserade behöver stöd bland annat för att regelverket för slakterier är komplicerat, och gör det svårt att starta eget slakteri, menar hon.

Handboken kommer både att rikta sig till dem som vill starta ett slakteri och till dem som redan är i branschen och som till exempel ska bygga om sin anläggning. Med handboken vill man vidareutveckla realistiska standardmodeller och metoder för lokal slakt, genom systemförslag som uppfyller de krav som finns vid slakt av flera djurslag. Det gäller till exempel avfall, djurhantering, livsmedelshantering och förädling.

De djurslag som Slakthandboken ska omfatta är storboskap, lamm, gris och vilt.

I arbetet med Slakthandboken ska man intervjua bland andra slakteriägare och myndighetspersoner för att identifiera mer och mindre lyckade affärsprojekt. Det kommer också att finnas avsnitt som berättar hur man startar egen verksamhet, hur man gör en affärsplan och vilka typer av stöd man kan få som företagare. Mallar för hur man beräknar kostnaderna för investeringen ska ingå, liksom förslag på typlösningar, avsnitt om kvalitetssäkring, djurhantering, avfallshantering, miljötillstånd och arbetsmiljö.

Slakthandboken beräknas bli klar till hösten. I projektarbetet deltar en referensgrupp med representanter från småskaliga slakterier, LRF och Livsmedelsverket. Projektet finansieras av Livsmedelsverket och LRF.