KLS på rätt väg
Pressmeddelande KLS 070305

KLS Livsmedels årsbokslut för 2006 visar ett negativt resultat på –36,7 Mkr. Detta är till stor del kostnader för att avveckla ej lönsam verksamhet och ställa om och anpassa företaget till marknadens krav och KLS nya strategi. Åtgärderna har gett effekt i form av det bästa resultatet på tio år i period 01-2007.

Vi har ett år bakom oss med pressad lönsamhet och mycket stora förändringar i KLS. Dessutom pågår stora förändringar i branschen både i form av sammanslagningar och nedläggningar av företag vilket dock ger förbättrade möjligheter för kvarvarande aktörer. Den sviktande lönsamheten i KLS har lett till beslut om avveckling/försäljning av tre av våra fyra charkanläggningar samt nedläggning av vår konsumentpaketering i Kalmar. Merparten av dessa omställningskostnader belastar resultatet för 2006. Avvecklingskostnaderna uppgår till 26,3 Mkr vilket medverkar till att resultatet för helåret blir –36,7 Mkr.

Förändringarna i företaget har lett till en helt ny marknadsstrategi vilket inneburit en kraftig neddragning av säljorganisationen för chark. Ett omfattande besparingsprogram som främst berör tjänstemän i Kalmar har genomförts och en plattare organisation har införts. Totalt har omställningen medfört att antalet medarbetare under året minskat från 404 till 270 anställda.

En framtidssatsning med investering på 20 Mkr i ökad styckning och kyla har gjorts i Kalmar. Skälet är att kunna förse marknaden med styckat kött av ännu bättre kvalité, men även för att efterfrågan på hela slaktkroppar har minskat kraftigt. Investeringen på 20 Mkr omfattar både utökad styckvolym, kyla och SRS-backhantering.

Avtalet om samarbete med ICA leder till att vi knyter ihop bonden och konsumenten vilket ger oss ökade möjligheter att minska kostnaderna ytterligare i hela värdekedjan samt att vi tillsammans med ICA kan förbättra produktutvecklingen. Förutom samarbetet med ICA har vi utvecklat våra affärer med många andra kunder vilket gör att vi nu är i ett läge där vi behöver mer råvara och satsar därför ordentligt på ytterligare tillförsel av råvara.

De kraftfulla åtgärder vi vidtagit under året har minskat insatskapitalet ytterligare. Omställningen har varit en förutsättning för att få lönsamhet, vilket gör att vi kommer att stärka balansräkningen på sikt. Vi slår oss heller inte till ro med detta, utan fortsätter att utveckla företaget och våra affärer, säger KLS ordförande Mats Olsson.

Det har varit ett mycket tufft år med svag lönsamhet och stora omställningar i företaget. Det känns därför oerhört tillfredsställande att resultatet i period 01-2007 är det bästa på tio år, säger KLS VD Jan-Erik Johansson. Det är ett litet kvitto på att vi är på rätt väg. Nu finns det hopp om att trenden äntligen har vänt och att vi lagt förluståren bakom oss. Det behöver både företaget, ägarna och medarbetarna.