Scan AB och Team Ugglarp effektiviserar slakten i södra Sverige
Pressmeddelande Scan 070306

Scan AB och Team Ugglarp har träffat avtal om industriell effektivisering av slakten i södra Sverige. Avtalet berör endast slakteriverksamheten och är ett genombrott för den efterlängtade effektiviseringen av slakten som det talats om i många år. Det innebär att Scan AB respektive Team Ugglarp ansvarar för och avräknar sina respektive leverantörer som tidigare.

För ändamålet bildas ett gemensamt bolag, Industrislakt AB (ISAB), för slakt av nöt- och lammdjur. Verksamheten kommer att bedrivas i Team Ugglarps anläggning i Hörby. Det nya bolaget uppdrar åt Team Ugglarp att utföra slaktverksamhet åt Scan AB respektive Team Ugglarp. Scan AB kommer därmed att koncentrera sin nöt- och lammslakt till Team Ugglarps anläggning i Hörby.

– Detta är ett samarbetsavtal i tiden som bidrar till att minska den överkapacitet som finns i slaktindustrin i södra Sverige. Enkelt uttryckt kan man beskriva det som om det nya bolaget samordnar slakt av nöt och lamm åt Scan AB respektive Team Ugglarp. Det är något vi talat om i flera år men nu har vi äntligen hittat fram, säger Magnus Lagergren, VD, Scan AB.

– I detta sammanhang är det väldigt viktigt att förstå att samarbetet endast berör slakteriverksamheten, d.v.s. det kommer inte att påverka våra inbördes konkurrensförhållanden på varken tillförsel- som försäljningssidan. Vi kommer att vara lika arga konkurrenter som tidigare, förklarar Jan Persson, styrelseordförande, Ugglarps Slakteri AB.

Slakten beräknas uppgå till 1 500 nötdjur/vecka och omkring 20 000 lamm/får per år. För detta kommer det krävas utökade koncessioner från nuvarande nivån på 15.000 årston. Idag arbetar det 50 personer vid Team Ugglarps anläggning i Hörby och med den planerade utvidgningen beräknas behovet av nyanställningar till 8-10 tjänster.

Starten för det nya bolaget beräknas till våren 2008.

Samarbetsavtalet förutsätter ett godkännande av utökade koncessioner för slakteriverksamheten i Hörby, samt att Konkurrensverket inte har några invändningar mot överenskommelsen.