Fortsatt samma vision kring Östersjön
Danish Crowns aktieförsäljning av HK-aktier ändrar inget
Intervju med Kai Seikku, HK Scan, för GRIS 070307

-Danish Crown har varit aktieägare i HK Ruokatalo under drygt två år. Man köpte in sig när vi startade samarbetet med Sokolov i Polen, där vi är 50-50-ägare. Vi kände varandra ganska ytligt vid den tiden och Danish Crown ville ha insyn i HK, som jag förstått det. Nu när vi har ett bra samarbete och känner varandra, behöver inte Danish Crown ha denna garanti, som ägarposten innebar.

-Inte för att jag vet till 100 % orsaken till försäljningen av aktierna, men har jag fått uppfattningen att det är en finansiell orsak. Danish Crown köpte akterna för 6 euro, och säljer för enligt uppgift för 16 euro. Man har gett en liten rabatt på 2 % p g a den stora försäljningen. Aktierna står annars lite högre i värde.

-Försäljningen ger en inte föraktlig vinst. Ett så stort företag som Danish Crown kan ha behov av pengar både här och där.

-Jag kände inte till något om försäljningen förrän i går kväll, 6 mars, då Kjeld ringde mig och berättade att Danish Crown tänkte sälja storparten av aktierna. Jag fick uppfattningen att det inte var ett hastigt beslut. Man har säkert diskuterat saken en längre tid.

-Köparna uppges vara institutionella aktieägare, bl a i Sverige, Finland och USA. Det var den uppfattningen jag fick. Om Swedish Meats var bland köparna vet jag inget om, men jag skulle inte tro det i det här läget. 3,1 miljoner aktier är en ganska stor andel aktier. Men det var ett antal institutioner som var köpare.

-Själv äger jag 20 000 aktier, säger Kai.

Ingen betydelse för fortsatta samarbetet med Danish Crown
Jag frågar Kai om vad aktieförsäljningen betyder för det fortsatta samarbetet. Att gå ur ett så här stort ägande i en samarbetspartner bör rimligtvis ha föregåtts av någon intention att välja väg åt ena eller andra hållet. Under diskussionerna om Swedish Meats försäljning av operativa verksamheten till HK, har det diskuterats om det kan bli fler affärer, t ex där Danish Crown och HK gissningsvis knyts ännu närmare varandra. Vi har på GrisPortalen kallat det steg två i Swedish Meats och HK-affären.

-Det kan jag inte kommentera, vi är ju ett börsbolag. Självklart vill vi fortsätta stärka cirkeln kring Östersjön. Samarbetet med Danish Crown kommer att fortsätta som tidigare, och så mycket kan jag säga att Swedish Meats är inte sista affären kring Östersjön. Vi täcker inte hela kustlinjen kring Östersjön, så det finns tomrum att fylla, inte minst på den ryska sidan.

-Vi har många affärer på ryska sidan och exporterar mycket kött till Ryssland, men vi har ingen egen verksamhet. Det finns även intressanta områden för verksamhet i Europa.

-Men prioritet ett är att integrera gamla HK med Scan AB. Vi ska ha full respekt för att detta tar sin tid. När vi är klara med detta ska vi blicka framåt och se vilka möjligheter som finns.

-Vi har inte tagit ställning till något ytterligare samarbete med Danish Crown än det som pågår och vi har ett bra samarbete om Sokolov i Polen. Sådant här är inget som går att kommentera i förväg.

-Jag kan med andra ord inte se någon koppling mellan Danish Crowns försäljning av aktierna, undantaget 1 % som man har kvar, och minskat samarbete. Våra framtidsvisioner finns kvar, men vi har inte kommunicerat någon tydlig framtidsvision. Det vi sagt är att vi talat om östersjöregionen och att det finns områden där vi ännu inte har verksamhet.

-Vår ambition är att växa organiskt och genom förvärv, säger Kai.

Beträffande stämman i april och representationen i styrelsen, finns ingen kutym att följa. Stora aktieägare kan vara ledamöter, men vi har också ledamöter som är experter och utan ägande. Men styrelsevalen är en ägarfråga som en vd inte har synpunkter på. Stämman hålls i april och kallelsen ska vara ute två veckor före. I kallelsen brukar finnas förslag till styrelseledamöter.

Blir det mer samarbete med privatägda slakten?
Jag frågar även om svenska affärerna och särskilt samarbetet med Ugglarps om nöt- och lammslakten. Är svinslakten nästa steg för samarbete? Är det ni i Finland som satt fart på samarbetet med Ugglarp? Det har ju varit diskussioner under flera år.

-Vi har inte påverkat affären med samarbetet med Ugglarps Slakteri, säger Kai. Vi har en policy att ha en stark ledning i varje land, med stor frihet att agera. Vi har inte tagit initiativ till slaktsamarbetet med Ugglarp, utan det förslaget kommer från Magnus Lagergren och hans mannar i Sverige. Sedan har vi dragit frågan i Scan AB och till slut har vi godkänt affären i HK.

-Vi ska vara förnuftiga med pengarna, det gäller alltid och i alla länder. Kan vi spara pengar, så ska vi göra det. Vi ska inte sätta pengar i fel affärer. Samarbetet med Ugglarp ser ut att vara en bra lösning för nötslakten.

-Vad beträffar grisslakten har vi inga liknande diskussioner. Men även om vi hade det, så skulle jag inte kunna kommentera en sådan sak. Alla måste få information samtidigt från ett börsbolag.

Lars-Gunnar Lannhard