Keit Collins, US Department of Agriculture:
Konsumenterna måste vänja sig vid att livsmedlen blir dyrare
Konsumenterna kommer ofrånkomligen att få betala mer för maten de kommande åren, som en följd av ökade produktionen av bioolja som etanol, rapsolja, m m. Keit Collins, chefsekonom vid USAs jordbruksdepartement och rådgivare till jordbruksministern, säger att spannmålspriserna nu stiger permanent, och inte som tidigare tillfälligt när det varit lägre skördar vissa år. Det är en internationell överenskommelse att mineraloljan ska bli dyrare och bioolja ersätter mineralolja.

-Jag tror inte den här förändringen har fått fullt genomslag ännu, säger han.

Keit Collins säger att de högre priserna för spannmål, majs och sojamjöl får knock-on-effekt på animalieproduktionen, som är så stora användare av foderråvaror. Men höjda prierna får även stor effekt andra områden, som på tortilla-priset i Mexico. Det kan få mexikanska regeringen att fundera på vad som händer när priset stiger kraftigt på en sådan basföda.

-De ökade foderpriserna gör att kostnaderna för produktion av griskött, fågel och nötkött stiger, vilket leder till att uppfödarna i första omgången sänker produktionen.

Vi vänjer oss, som med oljepriset
-Konsumenterna kommer att uthärda högre priser på livsmedel, precis som man tvingats göra med oljepriset. Priset på olja har gått upp från 20 till 60 dollar per fat och världen har accepterat det. Jag ser en liknande anpassningsförmåga för livsmedel.

Majspriset har till vecka 9 fördubblats sedan början av förra året till 4 dollar per bushel (36,4 liter) och priset blev högsta på 10 år. Sojapriset snuddade förra månaden högsta noteringen på 30 månader.

Den stora efterfrågan på spannmål för bioolja har resulterat i att världens spannmålslager är de lägsta på 25 år, i förhållande till konsumtionen.
-Om vi får torka i år eller dålig skörd, kan vi få se samma utveckling som på 70-talet. Inträffar inte detta i år, så är i alla fall världslagren lägre nästa år, säger Keit Collins. Källa: Financial Times. /LG 070308