SVA har hittat levande trikiner i importerad spansk korv

SVA har hittat 1,5 levande trikinlarver per gram, typ Trichinella britovi, i chorizo-korv (troligen hemlagad) som importerats privat från Spanien. Trikinerna kommer från vildsvinskött, trots att grisarna enligt uppgift varit besiktigade av veterinär. Trikinarten är vanlig hos vilt i hela Europa och i Sverige är den påvisad hos varg, räv och lodjur. Flera människor i Europa har blivit infekterade av denna trikinart. Vanligast är infektion via korv med kött från vildsvin i.

Att man inte upptäckt trikinerna vid veterinärkontrollen, kan bero på att man kollat via mikroskop. Det är tillåtet i flera europeiska länder. Undersökning via mikroskop har låg känslighet och är inte längre tillåtet i Sverige. Vi använder digestionsmetoden.

Svensk korv gjord på svenskt griskött, är således väsentligt säkrare att äta, med tanke på trikinrisken.

Trikiner dör vid upphettning över 67 grader, eller nedfrysning under 18 grader under fyra veckor. Källa: SVA /LG 070308