Coop Forum storsatsar på Svenskt Gårdskött
Pressmeddelande Coop 070315

Coop Forum kan i en unik rikstäckande satsning erbjuda småskaligt producerat svenskt kvalitetskött i kedjans 57 stormarknader.

– Många av våra kunder vill veta varifrån maten kommer, ursprung och uppfödning är viktigt i valet av kött. Tillsammans med klimatförändringarna, reaktioner mot långa mattransporter och svenskens kärlek till öppna landskap är det huvudorsakerna till att vi nu tar ett större grepp kring lokalt producerat nötkött under devisen Svenskt Gårdskött, säger Christina Grenabo, försäljningschef för Coop Forum.

Köttet kommer från utvalda gårdar runt om i Sverige. Produktionen är småskalig och kvalitetsinriktad och många av gårdarna har KRAV-certifierad uppfödning. Korna, som går ute större delen av året, bidrar till öppna landskap med biologisk mångfald och bevarande av natur- och kulturmiljöer.

– Helst skulle vi velat haft fler gårdar knutna till oss, för att i ännu större utsträckning kunna erbjuda riktigt lokala alternativ. Vi strävar efter att ha så korta transporter som möjligt. Men vi jobbar vidare och längre fram ska vi förhoppningsvis kunna erbjuda även andra köttslag, berättar Christina.

Kooperationen har redan en lång tradition av att sälja närproducerade varor och på många håll finns ett stort utbud. Detta är dock första gången kunderna Coops stormarknader får tillgång till närproducerat kvalitetskött över hela landet.

Gårdarna, eller de grupper av gårdar, som levererar kvalitetsköttet till Coop Forum är: Ejmunds Gård på Gotland, Skönero från Valdemarsvik, Gröna Gårdar från Bokenäset/Orust, Kaprifolkött från Bohuslän/Dalsland, Värmlandsgris och Värmlandslamm i Värmland, Upplandsbonden i Uppland, Skånskt naturbeteskött från Skåne, Siljans chark i Dalarna samt angränsande län, Gubböle utanför Umeå och Norrbottensgården i Norrbotten.