Svenska grisar fria från MRSA
Pressmeddelande SVA och Svenska Djurhälsovården 070320

Nu är 500 grisar i 100 slaktsvinsbesättningar undersökta för meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA). Inga grisar var bärare av denna bakterie. Undersökningen har skett inom programmet SVARMpat som är ett samarbete mellan Svenska Djurhälsovården och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Meticillinresistens står för resistens mot alla antibiotika inom penicillingruppen, som är mycket viktiga antibiotika både för människor och för djur. Alternativen är inte alltid lika effektiva, och risken för biverkningar större. Tills slutet av 90-talet var MRSA i första hand ett problem på sjukhus. Men infektioner med MRSA blir allt vanligare hos människor ute i samhället. MRSA hos människor är allmänfarliga och är anmälningspliktiga. Den kan spridas mellan människor och djur, och är därmed en ny zoonos. Därför försöker man i Sverige liksom i andra länder motverka spridning av MRSA.

Internationellt ökar antalet rapporter om djur som är smittade med MRSA. Oftast handlar det om hund, katt eller häst, och om länder där förekomsten hos människa är högre än i Sverige. Även i Sverige har vi nu haft ett antal fall hos hund. Under 2006, påvisades MRSA hos en stor andel grisar i Nederländerna men har även konstaterats hos slaktsvin i andra länder i Europa. Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) tillsammans med Svenska Djurhälsovården har nyligen undersökt grisar i 100 svenska slaktsvinsbesättningar. Inga MRSA påvisades.

- Detta visar att MRSA inte finns hos svenska slaktsvin eller är mycket ovanlig. Situationen kan inte jämföras med den i Nederländerna, säger Anders Franklin, veterinär och chef vid avdelningen för antibiotika, SVA.

- Jag ser det gläjande resultatet som en följd av att vi under en lång tid har tillämpat restriktiva och kontrollerade antibiotikabehandlingar i våra besättningar. Både djurhälsan och folkhälsan vinner på ett bra djurhälsoarbete, tillägger Jan Åke Robertsson, veterinär och VD för Svenska Djurhälsovården.

Sedan 2005 samarbetar SVA och Svenska Djurhälsovården för att förbättra resistensövervakningen bland sjukdomsframkallande bakterier hos lantbrukets djur med ekonomiskt bidrag från Jordbruksverket.

Kommentar: MRSA är en besvärlig bakterie som orsakar svårläkta sår hos människor, bl a på sjukhus. Hos djur har den enligt tidningsuppgifter konstaterats på b l a hund i Sverige. MRSA finns således hos både djur och människor, som kan smitta varandra. I en del andra länder har den betydligt större utbredning bland djuren än i Sverige.
-I Holland är MRSA konstaterad både hos grisar, grisskötare och veterinärer, säger Jan-Åke Robertsson, Svenska Djurhälsovården. Undersökningar i Sverige visar att veterinärer och skötare inte är smittade.
-Vid ev import av djur bör även risken för MRSA beaktas, säger Jan-Åke. Risk finns att vi får in resistenta stammar.