PMWS blir inte längre anmälningspliktig sjukdom
Artikel i GRIS nr 3 2007

Svenska Djurhälsovården ska begära hos Jordbruksverket att PMWS inte längre blir en sjukdom som är anmälningspliktig. PMWS betraktas därefter som en vanlig infektionssjukdom.
-Jag nödgas konstatera att PMWS är nu så utbredd i Sverige, att den inte längre kan isoleras och slås ut, säger Jan-Åke Robertsson, Svenska Djurhälsovården. Vi får lära oss leva med den.
-Jag tillkännagav vid Svenska Djurhälsovårdens konferens på Sånga-Säby 21 - 22 mars att jag kommer att skriva till Statens Jordbruksverk och begära att PMWS avregistreras som anmälningspliktig sjukdom, säger han. Därefter är PMWS en infektionssjukdom, bland många andra.
-Den form av PMWS vi har i Sverige är en förhållandevis mild form och vi kan leva med sjukdomen. Men vi måste alltid försöka minska smittspridningen så långt det går.
-Sjukdomen kommer även i fortsättningen att vara med i hälsodeklarationen för livsvin. Den som säljer livsvin måste upplysa om besättningens status beträffande PMWS.
-Den besättning som redan har PMWS, kan fortsätta köpa livsvin från sin tidigare leverantör, även om denne har PMWS i besättningen. I vissa fall kan det t o m vara bra att man håller sig till samme leverantör som tidigare.
-Detta gäller både vid inköp av smågrisar och gyltor. Man behöver alltså inte bryta sina tidigare affärskontakter, säger Jan-Åke.

Lars-Gunnar Lannhard