Ugglarps på stadig kurs framåt
Pressmeddelande Ugglarps Slakteri 070330

Ugglarps visar ännu en gång ett mycket tillfredsställande positivt resultat. En vinst på 13,5 miljoner kronor efter finansnetto är det slutliga resultatet för hela koncernen 2006. Under året har framförallt den styckade volymen av både gris och nöt haft en positiv volymutveckling. Ökningen jämfört med 2005 är 8 %, sett över den senaste tvåårsperioden är volymökningen 17 %. Charkvolymerna har ökat 2 % det senaste året och motsvarande ökning över två år är 14 %.

Den totala omsättningen 2006 för Ugglarpskoncernen är 761 miljoner kronor vilket är en ökning med 12,4 % jämfört med året före. Därmed har omsättningen i det närmaste fördubblats sedan år 2002. Soliditeten som under de senaste åren har varit ansträngd har successivt ökat till nuvarande 10,5 %.

År 2006 har liksom de senaste åren dominerats av en omfattande handlingsplan vilken strävar mot en förbättring av produktmix och kundstruktur. Detta har bland annat bidragit till att betalningsförmågan till primärproduktionen har förbättrats. Antalet djurleverantörer fortsätter att minska stadigt samtidigt som de kvarvarande leverantörerna levererar allt större volymer.

Produktutvecklingen är fortsatt en central funktion i Ugglarps med fokus på produkter inom segmentet hälsa. Den exklusiva rätten till den patenterade produktionsprocessen Chativa har utökats till England, Tyskland, Ryssland och USA. Sedan tidigare har Ugglarps den rättigheten i Sverige, Danmark och Finland.

Licensavtalet med WeightWatchers International Inc, bidrar till en positiv utveckling framförallt för korvprodukterna på den svenska marknaden.

En BRC-certifiering på nivå A blev klar i slutet på december 2006 och under året har företaget också IFS-certifierats på högre nivå. Detta innebär att Ugglarps Slakteri AB är det enda företaget i Sverige med både BRC och IFS-certifiering av hela produktionskedjan från slakt till styckning och charkproduktion. Produktsäkerheten som uppnås genom detta bidrar också till lägre kostnader i verksamheten.

– Inledningen på 2007 visar en fortsatt förbättrad volym jämfört med 2006 i samtliga verksamheter, berättar Vd Thomas Olander. Resultatet utvecklas också positivt och vi räknar med att det kommer att hamna på samma nivå som 2006. Konkurrensen är dock hård i branschen och den största osäkerhetsfaktorn är tillförseln av slaktdjur.

-Mycket intressant är det nya industriella samarbetet med Scan AB som enbart berör slakteriverksamheten på nöt, det är ett stort steg mot en effektivisering av slakten i södra Sverige. Vi ser med tillförsikt på framtiden.