Grabba tag i grillen för nu kommer Tjejernas grillbok
Pressmeddelande Scan 070426

Nu är den äntligen här, grillboken som vet att kvinnor är lika bra på att grilla som män – även om de sällan ser det som sin uppgift.
Scan bjuder på sina godaste grillrecept, kocken Tove Laveskog delar med sig av sina favoritknep och på nästan varje sida finner du små tips och information som inspirerar och förenklar.

Att grilla är visserligen en konst, men det är ingen genetisk betingad egenskap vilket man kan luras att tro. Åtta av tio män ser det som sin uppgift att grilla, bara fyra av tio kvinnor uppger detsamma* men hon marinerar självklart biffarna innan han lägger dem på grillen. I Tjejernas grillbok – de bästa grillrecepten från Scan får de vana grillmästarna moderna recept och små knep som gör grillkvällen oförglömlig. De som känner sig lite osäkra vid grillen får handfasta tips som garanterar en succé – oavsett om det är en man eller kvinna som vänder biffarna.

– Vi vill absolut inte köra bort männen från grillen, snarare uppmana både män och kvinnor att grilla mer och experimentera. Kött, korv och grönsaker är en självklarhet men har du testat att krydda med en rökig barbeque som ger en fantastisk smak och sprider en farligt aptitretade doft, eller varför inte grilla desserten, säger Margareta Thorgren, PR-chef, Scan AB.

Några av tipsen från boken
Smaksätt med rök – köp träflisor med olika smaksättning för en rökig smak så som hickory, äppelträ eller mesquite. Vill du ha en mer kryddig smak använder du med fördel örter med träiga stjälkar som rosmarin, backtimjan och lagerblad. Blötlägg för att få en bra, smakrik rök och lägg på grillen i folie med hål.

Om ni är ett stort sällskap är det ofta smart att välja en stor köttbit snarare än många små som snabbt fyller grillen. Stora köttbitar och hela stekar grillar du på en grill med lock och använd briketter som har längre glöd. Till kött som går att grilla snabbare än 10-15 minuter fungerar grillkol precis lika bra.

Servera goda tillbehör som sätter färg på bordet. Couscous blir härligt gul av saffran, salladen får färg av rödkål eller papaya och röror på rödbetor eller röda linser sticker ut. När köttet kommer på bordet får det både extra smak och färg av ett kryddsalt vars färger styrs av de örter och ingredienser du använder.

Tjejernas grillbok – de bästa grillrecepten från Scan lanseras i maj 2007 och säljs i bokhandeln och i välsorterade livsmedelsbutiker. Cirkapris 166 kronor.

* Scan AB har genomfört en grillundersökning då 1 145 personer mellan 14 och 65 svarade på frågor om sina grillvanor.