Prix Veuve Clicquot till Årets Affärskvinna har 2007 tilldelats Britt-Marie Stegs, VD och ägare till Hälsinge Lantkök, Järvsö
Pressmeddelande Veuve Clicquot 070507

Juryns motivering:
Britt-Marie Stegs erhåller priset för att med nytänkande, mod och envishet ha utmanat en traditionell bransch och visat att svenskt kvalitetskött, producerat med omtanke om miljö och kvalitet, uppskattas av konsumenterna. Hon har därvidlag visat på strålande entreprenörskap där hon kunnat förena hög tillväxt med god vinst.

Före detta läraren och bonden Britt-Marie Stegs tröttnade 1999 på det sega trista kött som det enda alternativ som erbjöds konsumenterna i butikerna. Efter avregleringen av köttmarknaden, som öppnade upp för ökad konkurrens från andra länder, hade svenska bönder svårt att ställa om och hitta nya och andra sätt att möta konkurrensen på.

Britt-Marie Stegs blev uppstickaren och utmanaren. Hon var övertygad om att det fanns en marknad för svenskt kvalitetskött, som inte färdats långa sträckor, även om priset var väsentligt högre. Företaget köper enbart toppklassat ursprungsmärkt kött från svenska biffrasdjur som hängmöras i minst sju dygn. Därmed blir köttet mycket mört, välsmakande och avger avsevärt mindre vatten vid stekning. Köttet går under märket ”Hälsingestintan”.

Britt-Marie Stegs utmaning togs inte helt väl emot av branschen, som tvärtom ofta motarbetat henne hårt på grund av hennes nytänkande. I mångt och mycket har det liknat en Davids kamp mot Goliat och några år efter starten 1999 var motståndet så hårt att det var nära att knäcka hennes företag. Tack vare två handlare som trodde på henne, och lånade ut två miljoner utan säkerhet, reste sig Britt-Marie Stegs och Hälsinge Lantkök och företaget har sedan dess haft en mycket stark expansion. Från förlust och en omsättning på 13 miljoner för fem år sedan blir omsättningen i år runt 100 miljoner, med en vinst som är dubbelt så hög som branschsnittet.

”Bland landets köpmän är stödet för Britt-Marie Stegs och Hälsinge Lantkök stort eftersom det är första gången så länge jag kan minnas som en uppstickare i köttbranschen lyckats etablera sig i en så betydande omfattning som Hälsinge Lantkök har gjort. Inom handeln önskar vi valfrihet och kommer noga att vakta händelseutvecklingen så att inte konkurrensen försvagas och valfriheten minskar”, menar en ICA-handlare.

”Jag har under mina 28 år inom revisionsbranschen ej arbetat med något bolag med liknande utveckling”, säger bolagets revisor Anders Larsson.

Prix Veuve Clicquot till Årets Affärskvinna är ett prestigefyllt internationellt affärskvinnopris som delas ut i 16 länder - till Madame Nicole Ponsardins ära - 1800-talets stora kvinnliga entreprenör som satte fart på Frankrikes champagnetillverkning. Förutom en stor ära innebär priset att Britt-Marie Stegs bjudits in till Reims i distriktet Champagne i Frankrike i september. Där träffas alla vinnarna från de 16 andra länderna under ett par dagar. Varje pristagare får en vinstock uppkallad efter sig.

Juryn i Sverige har bedömt ett sextiotal affärskvinnors prestationer, expansionslusta och lönsamhet och då enhälligt utsett Britt-Marie Stegs i år.

Årets jury för att utse Årets Affärskvinna består av Ericssons och Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow, Företagarnas fd VD Gunvor Engström, reklambyrån Storåkers McCanns VD Michael Storåkers, Veckorevyns Ebba von Sydow, Aktietorgets skapare Patrik Engellau, Alexandra Charles på 1,6 miljonersklubben, IT-entreprenören Johan Staël von Holstein och Monica Renstig på Women´s Business Research Institute.