Danskt rapsmjöl salmonellaorsak vid Fodercentralen i Holmsund

Det var danskt rapsmjöl som orsakade smittan med salmonella Putten (efter orten i Holland där den först upptäcktes) vid Fodercentralen i Holmsund. OBS! Inte Lantmännen som först angavs! Provtagning av det inkommande rapsmjölet hade skett, men salmonellan hade inte upptäckts.

-Fabriken har sanerats och nya kontrollprover har tagits. Vi hoppas de är ok, säger Stig Widell, Jordbruksverket. Vi har tagit prover vid 19 – 20 gårdar och tre har sanerats, två för nöt och en grisar. Grisgården har använt mjölfoder. Stallet var tomt i väntan på smågrisar.

-Den typ av salmonella som påträffats är inte ovanlig vid den danska fabriken. Det är svårt att undvika salmonella vid inköp av raps och soja och det är vid provtagningen vid inköp av råvarorna som smittade partier måste upptäckas. Partiet syrabehandlas vid smitta och oftast pelleteras och därmed uppvärms den foderblandning där råvaran ingår. Vid användning av mjölfoder blir det ingen värmebehandling, som i det nu aktuella fallet vid grisgården.

Branschriktlinjer på gång
-Det har diskuterats om ev obligatorisk upphettning, dvs pelletering, men foderbranschen förmodas föredra en gemensam branschriktlinje på frivillig grund. Riktlinjerna är inte klara ännu.

Bäst vore dock om allt mjöl från soja och raps är fritt från salmonella.

-Tiden arbetar för en sådan ordning, säger Stig Widell. När vi började arbeta inom EU för skärpta internationella regler om salmonella på 1990-talet, fick vi inget gehör från flertalet andra länder. Nu har opinionen svängt och i allt fler länder i EU har man ett annat synsätt. Man vill ha bort salmonellariskerna, säger Stig.

-Det är i oljefabrikerna, i samband med utvinningen av oljan, mjölet återkontamineras. Bättre hygien i fabrikerna skulle göra att vi slipper sådana här smittor i fodret.

-Det är viktigt att djurägarna trycker på, så vi kan föra frågan framåt i EU, säger han. /LG 070510