Biologiskt nedbrytbar fuktspärr skyddar livsmedel
Pressmeddelande Plast- och Kemiföretagen 070510

På fredag den 11 maj 2007 försvarar Maria Petersson sin avhandling ”Enhancement and Characterization of Films for Barrier and Release Applications” vid Chalmers i Göteborg. Maria Petersson blir den första industridoktoranden som disputerar från forskarskolan ”Ytkemi för plast- och kemiindustrin”, YPK.

Maria Petersson har studerat hur man med hjälp av biopolymerer kan förbättra filmer och beläggningar som används i förpackningar. Sådana beläggningar är oftast nedbrytbara. Biopolymerer och lipider kan vara användbara i livsmedelsapplikationer, som skyddande barriärer på ytan av eller inuti ett livsmedel. Arbetet har utförts på företaget SCA Hygiene Products AB i Göteborg i samarbete med SIK och Chalmers.

– Många biopolymerer är effektiva syrgasbarriärer, menar Maria Petersson. Tyvärr är de fuktkänsliga. Om de ska kunna utgöra ett alternativ till oljebaserade plaster så måste fuktkänsligheten minskas. Det går att lösa genom att blanda biologiskt nedbrytbara molekyler med olika förmåga att hålla kvar vatten och utnyttja de positiva egenskaperna hos vardera komponenten, berättar Maria Petersson.

YPK är ett samarbetsprojekt mellan KK-stiftelsen, 10 företag och två högskolor som startade 2005. Doktoranderna är anställda av företag i plast- och kemibranschen. Målsättningen är att stärka samarbetet mellan näringsliv och högskolan genom en näringslivsanpassad forskarutbildning.