Regionalt producerat kvalitetskött på Hemköp
Pressmeddelande Hemköp 070508

Hemköp börjar inom kort sälja regionalt producerat kött av biffras. Det är kvalitetskött från svenska gårdar levererat av Hälsingestintan, Ejmunds Gård Gotland, Rydells i Eskilstuna, Dalsjöfors Superb kött och Stockholm butikskött.

- Fördelarna med det regionalt producerade köttet är stora, säger Thorbjörn Lithell, affärsområdeschef för kött på Axfood. För det första är det kött av mycket hög kvalitet. För det andra slipper vi onödigt långa transporter.

Hälsingestintan har förhållandevis stor produktion och köttet därifrån kan levereras till hela Norrland och även till Skåne. Det kött Hälsingestintan levererar till Skåne kommer från sydsvenska gårdar, medan det som levereras till Norrland kommer från norrländska gårdar.

De övriga producenterna kan endast leverera till ett mindre antal butiker, vilket gör att kött därifrån kommer att säljas i närliggande regioner. I Stockholm kommer det till exempel huvudsakligen att finnas biffraskött från Gotland medan motsvarande kött i Hemköps butiker i Göteborg i första hand kommer från Dalsjöfors.

Köttet kommer från djur av raserna Charolais, Hereford, Simmental, Limousin och Aberdeen Angus samt korsningar av dessa raser. Köttet levereras med stamtavla till butikerna så att det framgår från vilken gård köttet kommer.

Redan nu säljer en del Hemköpsbutiker kött från små lokala producenter. Att de nya leverantörerna kommer till innebär att fler butiker kan erbjuda den här typen av kvalitetskött.

Biffrasköttet kommer att finnas i Hemköps butiker inom kort.