Dementi -Aktier i HK

Köpeskillingen betalades av HK för förvärvet av Scan AB den 29 januari. Då erhöll Swedish Meats köpeskillingen, bl.a. nyemitterade A-aktier i HK. Dessa berättigar inte för utdelning i HKs resultat för 2006 vilket är fullständigt naturligt. Swedish Meats fick således inte 12,1 miljoner i utdelning för 2006 vilket felaktigt angivits i pressen.

I avtalen om HKs köp av Scan AB ingår ett utbyte av aktier med LSO. Detta innebär att Swedish Meats nu erhåller K-aktier (röststarka) av LSO och LSO får motsvarande antal A-aktier av Swedish Meats. När detta är genomfört kommer Swedish Meats att inneha 12,3% av kapitalet och 12,3 % av rösterna i HKScan. Det har antytts i pressen att Swedish Meats inte har mer än 3,4 % av rösterna i HKScan vilket inte stämmer när nu aktieutbytet sker med LSO.

Det är otrevligt och fullständigt onödigt med alla dessa rykten att smutskasta Swedish Meats och Scan. Visst finns det ibland anledning till kritik men den skall baseras på fakta och inte felaktiga uppgifter. Jag har full förståelse att alla inte är nöjda med affären mellan HK och Scan men försäljningen föregicks av en demokratisk process inom Swedish Meats och utfallet blev en försäljning. Det måste vi alla acceptera. (En fotbollsmatch går inte heller att spela om.) Nu får vi göra det bästa av den situation som föreligger. Att sprida illvilliga rykten som inte baseras på fakta tjänar ingen på.

Företaget HKScan  har stora möjligheter i framtiden om vi istället ser möjligheterna.

Lars Hultström
Ordförande Swedish Meats