Svenska interventionslagren tömda
Pressmeddelande SJV 070525

Vid förvaltningskommitténs möte i Bryssel den 24 maj såldes de återstående lagren av interventionsspannmål i Sverige. Det var ett parti på ca 10 000 ton korn, lagrat i Uppland, som såldes. Det är första gången sedan 1995 som det inte finns några interventionslager av spannmål i Sverige.

Genom EU:s jordbrukspolitik garanteras spannmålsodlarna ett pris på ca 90 öre/kg. Om det uppstår överskott på marknaden är Jordbruksverket, som ombud för EU, skyldiga att köpa upp det vete och korn som marknaden anmäler för interventionsuppköp. Sedan det svenska EU-medlemskapet 1995 har Jordbruksverket fått köpa upp överskottsspannmål nästan varje år. I slutet av 1990-talet uppgick lagren till nästan en halv miljon ton.

Stark efterfrågan på spannmål
Utförsäljning från lagren sker då det finns efterfrågan på marknaden. Utförsäljningar kan göras både inom EU och till länder utanför EU. Svag skörd i Sverige och i andra EU-länder under 2006/07 har lett till en stark efterfrågan och höga priser. Det har därför varit möjligt att sälja ut hela det svenska interventionslagret.

250 000 ton spannmål på knappt ett år
Sedan den 1 juli 2006 har det sålts ut nästan 250 000 ton vete och korn. En stor del har förbrukats i Sverige men det har även skett leveranser till exempelvis Spanien, Norge och Polen.
Inom EU fanns det ca 14 milj ton spannmål den 1 juli 2006. Marknadsläget har gjort det möjligt att sälja ut mer än 10 miljoner ton.

Små utsikter för nya interventionsuppköp
Utsikterna inför 2007/08 tyder på att risken för omfattande interventionsuppköp är små. Spannmålsarealen i Sverige ligger kvar på en låg nivå. Lagren är små och det finns oro för problem med torka, både på världs- och EU-marknaden. Marknadspriserna blir därför betydligt högre än interventionspriset.