Magnus Lagergren:
Scan investerar 700 miljoner i 40 aktiviteter i Sverige
-Rationaliseringarna i Scan AB ska genomföras så snart som möjligt och det gäller även personalminskningen. Investeringarna är de ordinarie 500 mkr som tidigare meddelats, plus de 200 som meddelades i går, totalt ca 700 mkr. Pengarna ska användas till ett 40-tal olika aktiviteter, allt från nedläggning av produktionsplatser (där Kävlinge redan nämnts) till nya maskiner som är effektivare än de gamla.
Det säger Magnus Lagergren, Scans koncernchef, som en kommentar till det börsmeddelande som HKScan meddelade 31 maj.
Logistikcenterum i Linköping klart på papperet
-Investeringen i ett nytt logistikcentrum i Linköping är helt klart på papperet och det saknas endast några signaturer. Vilken partnern blir är också klart, men meddelas inte ännu p g a sekretessbestämmelserna. Om det är samma partner som nämndes på Swedish Meats tid, vill jag inte säga. Det finns ju några att välja på.
-Nya och effektivare maskiner ska in i produktionen och det minskar personalbehovet. Slaktbranschen handlar mest om logistik, från processer vid en maskin, till transporter. Vi hade klart för oss behoven redan på Swedish Meats tid, men vi hade inte de finansiella resurserna. Det är alltså stora eftersatta investeringar som nu kommer på en gång, när vi fått nya starkare ägare, säger Magnus.
-Avskrivningen på 150 mkr är en följd av investeringarna. Maskiner och anläggningar som byts ut, resp läggs ner, har ett bokfört värde och vid utrangering måste de bort ur balansräkningen.
-Jag sticker inte under stol med att en del avskrivningar borde ha gjorts tidigare. Men det var ganska surt att belasta boksluten extra, när de balanserade under noll. Vi har dock alltid följt minst lagens krav på avskrivningar.
-Slakterimaskiner är inte som traktorer, eftertraktade som begagnade, säger Magnus. Traktorer kan man få ett bra pris för begagnad, men en slakterimaskin har ofta bara skrotvärdet efter en tid. Därför måste maskiner med bokfört värde och som byts, skrivas av helt i samband med byte. Normalt skrivs en specialmaskin kanske av 7 år, men byts den som nu kanske tidigare, så kommer restsumman på en gång. Det hjälper inte om den är ganska ny, men oekonomisk.
-Hela slaktbranschen lider av för låg lönsamhet och för små investeringar, säger Magnus. Det är inte enbart Scan som är i den situationen. Ingen i branschen har de vinster som behövs.
Ny uppdelning av operativa verksamheten
I börsmeddelandet sas att Scans operativa verksamhet ska delas upp i två divisioner, en för kött och en för chark. Denna uppdelning fanns tills helt nyligen, då ena chefen plockades bort och Magnus Lagergren fick hela ansvaret. Motivet enligt Sören Kvantenå var att den ena handen inte visste vad den andra gör.
-I praktiken har divisionerna fortsatt fungera, men under samma ekonomi, säger Magnus. Den uppdelning som nu införs är mer tydlig och följer samma mönster som HKScan har i alla länder. Det är ett krav från koncernledningen att divisionerna ska fungera på samma sätt överallt.
-Sörens ordval var nog ett sätt att beskriva ett problem som fanns då, men sedan dess har vi gjort förändringar med bl a personalbyte, som gör att det inte är något problem längre.
Bosse och Mikael leder divisionerna
-Dessutom är uppdelningen i kött- resp chark en uppdelning som följer europeiskt mönster. Det är viktigt, därför att vi vill kunna jämföra oss med andra företag i andra länder för att hålla koll på effektiviteten och kunna analysera vad olika funktioner kostar.
De båda divisionerna får var och en sin chef. Köttdivisionen ska ledas av Mikael Mörk och Bosse Larsson ska leda charkdivisionen. Bosse är dock en tillfällig lösning. Han är 62 år och vi har hittat en ung förmåga, som jag inte kan avslöja namnet på ännu.
Ökade krav på dotterbolagen
-Vi ska också se över verksamheten i de olika dotterbolagen. En del är vi nöjda med, en del inte, säger Magnus. Vi kommer att ställa samma lönsamhetskrav på våra dotterbolag som på vår egen verksamhet.
Betyder detta att Mikael Hugoson får köpa ut Scan ur Nyhlens & Hugosons om det inte går att få samma lönsamhet i Norrland som söderut? Det är ju annorlunda förhållanden som råder i Norrland, med tanke på avstånd och djurtäthet?
-För det första är Nyhléns & Hugosons inte ett dotterbolag, utan ett intressebolag, säger Magnus. Om Mikael är intresserad av att köpa ut Scan, det får du fråga honom.
Intresset för den aviserade omorganisationen har varit enormt, berättar Magnus. När meddelande släpptes fick han 60 samtal i kö på telefonlistan, flertalet från tidningar och andra som ville veta vad som händer på sin ort. /070601
Lars-Gunnar Lannhard
|
|
|