PRRS-prov inte 100 % säkra

Att PRRS-prov inte är till 100 % säkra fick Per Karlsson, Boarp, erfara. Med hjärtat i halsgropen några dagar med beskedet att besättningen var ”misstänkt smittad” p g a 2 positiva prov av 20. Senare fick han dock beskedet "friförklarad" efter 271 ytterigare prov. Alla var negativa.

Det var Pers gård som var Hallandsbesättningen i nyhetsmediernas rapportering.

-Det känns mycket skönt att ha papper på att besättningen är fri från PRRS, säger Per. Om inte provtagningen skett har jag haft ovissheten gnagande. Ovissheten är påfrestande för alla grisföretagare. Vem som helst kan vara drabbad, utan att veta av det.

-Jag känner stor medkänsla med de kolleger som konstateras ha PRRS i sin besättning och mycket stor ödmjukhet för situationen. Jag vet hur det känns att finnas bland de misstänkta.

Pers besättning togs ut som en av de många som kom med i första omgångens provtagning som riskbesättningar. Nu fortsätter provtagningen i Sydsverige i fler besättningar och mer generellt vid slakterierna över hela landet.

-PRRS-proverna är inte till 100 % säkra, säger Jan-Åke Robertsson, vd, Djurhälsovården. Det är ett känsligt test och det blir en viss procent falska reagenter. Därför måste vi alltid ta nya och fler prov om det hittas något eller några positiva prov.

-Våra prov vid SVA måste också alltid konfirmeras av ett laboratorium i Danmark. /LG 070715