Bryggarna har öl för dåligt grillväder
Vilket griskött säljer vi när det regnar?

När man tar fram grillen, tar man också fram några öl. Bryggerierna klagar också på det dåliga grillvädret. Liksom glasstillverkarna.

-Vi har sålt 30 % mindre glass i år än i fjol, säger man vid Nestlé Premier Is. Juli brukar svara för 25 % av årets omsättning.

-Vi har sålt dåligt med grillkorv i år, säger man vid Tulip. Men när solen tittar fram, stiger försäljningen.

-Försäljningen av öl ligger drygt 5 % under fjolåret. Dåligt grillväder är en av orsakerna, säger man vid Carlsberg. Men vid dåligt grillväder dricker danskarna mer specialöl, inomhus. Det är orsaken till att försäljningen inte minskat mer än 5 %. När man grillar, dricker man vanlig öl. När det regnar, dricker man likväl öl, men mer specialsorter. Källa: Børsen.

Bryggerierna har diversifierat sig, alltså. Öl för solsken och öl för regn, att trösta sig med.

Det behöver vi göra i grisnäringen också. Griskött för grillning och griskött för dåligt väder!

Nyligen var jag på en fest, 35 personer på ett bröllopsjubileum. På inbjudan stod det grillparty i trädgården. Men det hällregnade och att tända grillar var inte att tänka på.

I stället serverades köttsoppa, inomhus. Det smakade alldeles utmärkt den kalla, regniga lördagseftermiddagen.

Ska vi lansera köttsoppa, som ett sommaralternativ till grillkött och korv? Eller något annat. Huvudsaken är att konsumenterna fortsätter köpa griskött, även om det regnar.

Helst något som ger tröst och matglädje i det dåliga grillvädret! /LG 070726