Höga spannmålspriser ger dyrare mjöl, gryn och pasta
PRESSMEDDELANDE 2007-08-01

Kvarnindustrin i hela Europa höjer sina mjölpriser på grund av dramatiska pris-ökningar på
spannmål. En kraftig prishöjning är oundviklig även i Sverige.

Priserna på spannmål i Europa har ökat med 50 procent sedan i våras och dubblerats på ett år. Mest dramatisk är prisutvecklingen på durumvete till pasta och på råg. Det innebär att priserna är högre än någonsin tidigare. Under sommaren har nya prisrekord noterats varje vecka på Matif, den viktigaste europeiska börsen för spannmålshandel. Kvarnindustrin i hela Europa tvingas därför höja sina mjölpriser. Även för svensk kvarnindustri, där spannmålen står för 70 procent av den totala kostnaden, innebär de höga priserna en drastisk kostnadsökning vilket kommer att få konsekvenser för produkter som mjöl, bröd, müsli, havregryn och pasta.

Svensk kvarnindustri är en av de mest effektiva i världen och kvarnarnas kostnader för personal, transport och energi är klart underordnad kostnaden för råvarorna. En prishöjning på våra produkter är därför i detta läge något som vi, bagerierna, livsmedelsindustrin och slutligen konsumenten tvingas acceptera. Vi ser det som helt oundvikligt, säger Peo Crona, ordförande för Svensk Kvarnförening.

Bakgrund
För bara ett par år sedan påverkades inte Sverige och EU så starkt av världsmarknadspriserna på spannmål. EU var ett överskottsområde med en i mycket större grad lokal marknad. Idag är det inte så. Både fler länder och fler branscher konkurrerar om världens spannmål. Det område som får en bra skörd har många spekulanter.

Förklaringen är framförallt att vi konsumerar mer än vi producerar. Bland annat leder ett ökat välstånd i Kina och Indien till en större efterfrågan på spannmål. Energisektorn är ett annat relativt nytt område som konkurrerar i en allt högre grad om både odlingsareal och spannmål. Odlingen ökar inte i samma utsträckning och därför uppstår brist.

Ytterligare förklaringar till de dramatiskt skenande råvarupriserna det senaste året är: 1) en mycket dålig skörd 2006, 2) så gott som tömda interventionslager i EU på spannmål och 3) en stor risk för dålig skörd även under 2007 med extrem torka i de södra och östra delarna av Europa, vilket framförallt kan ge en minskad kvantitet, och stora mängder regn i de norra och västra delarna, som påverkar kvaliteten.