Svenska Foder och Trollenäs Lokalförening bildar gemensamt bolag
Pressmeddelande Svenska Foder 070803

Svenska Foder AB, med danska DLG som moderbolag, fortsätter att satsa på den svenska lantbruksnäringen. Sedan 2003, när DLG kom in som ägare i Svenska Foder, har man konsekvent stärkt sin marknadsposition. Nu har man förhandlat fram ett avtalsförslag där Svenska Foder och Trollenäs Lokalförening bildar ett gemensamt bolag. Händelsen är unik i branschen.

Trollenäs Lokalförening är idag en ekonomisk förening och medlem i DLA. Föreningen ägs av drygt 200 medlemmar. Avtalet som godkänts av en enig styrelse i såväl Trollenäs Lokalförening som Svenska Foder AB, måste innan genomförandet också accepteras av två extra föreningsstämmor den 30 augusti respektive den 17 september.

Avtalet innebär att verksamheten ombildas till ett aktiebolag där Trollenäs Lokalförening äger 30 procent och Svenska Foder 70 procent. En uppdelning av ägande och ansvar som fungerat väl i flera tidigare företagsförvärv som Svenska Foder genomfört.

Måna om det lokala engagemanget
- Vi är måna om att behålla det lokala engagemanget och förankringen för att nå bästa framtida resultat. Ägarmodellen är också en tydlig signal om att vi vill ha ett nära och gott samarbete med de tidigare ägarna, säger Carsten Klausen, vd i Svenska Foder.

Svenska Foder har under de senaste två åren gått in som ägare i ett tiotal bolag inom lantbruksbranschen.

- Vi tror på svenskt lantbruk och är därmed beredda att satsa på företagsförvärv och allianser med andra företag där vi kan se tydliga synergieffekter. För att vara en tillräckligt effektiv och lönsam aktör på marknaden måste vi finna smarta och kostnadseffektiva lösningar, säger Carsten Klausen.

Taktiken är att finna samarbetspartners som kompletterar Svenska Foders verksamhet inom närliggande verksamhetsområden. Även från DLGs sida är man mycket positiv till ett framtida ägande och samarbete tillsammans med nuvarande ägare i Trollenäs Lokalförening.

-Vi är övertygade om att det finns en bra framtidspotential inom det svenska lantbruket och de svenska lantbrukarna har en hög kompetens. Svenska Foders utveckling passar bra in i DLG-koncernens internationella strategi, säger Asbjörn Börsting, vd i DLG och styrelse-ordförande i Svenska Foder.

En unik händelse
Den nu aktuella affären, där ett aktiebolag inom den privata handeln inleder samarbete med en ekonomisk förening och driver verksamheten i ett gemensamt bolag, är en unik händelse i branschen.

- Vi har sökt en stark och långsiktig lösning för Trollenäs Lokalförening, säger Gert Persson som är ordförande i föreningen. Vi har sedan en tid fört en dialog med Svenska Foder om ett samarbete eller ägande. Under samtalen har vi funnit att de motsvarar våra krav på en stark ägare, med bra resurser och med ett starkt intresse för att utveckla området, som kommer våra medlemmar till nytta. Att Svenska Foder ingår i DLG-koncernen är naturligtvis också en viktig faktor som ger det nya bolaget extra styrka, säger Gert Persson.

Alternativet till den nu förslagna affären har varit att driva föreningen vidare i egen regi. Verksamheten i det nybildade bolaget kommer att drivas vidare med föreningens nuvarande personal. Vd i det nya bolaget blir Pär-Olof Nilsson som idag är platschef.

Trollenäs Lokalförening Ek. För. omsätter ca 50 miljoner SEK. Antalet anställda är 7.