Animalier drabbas mest när spannmålspriset stiger

Spannmålsprognoserna för Europa har justerats ned något av EU-kommissionen. Det beror särskilt på att sydöstra EU drabbats av torka. Bulgarien och Rumänien väntas inte bli självförsörjande och Ungern har inte mer än för landets behov. Tyskland och Frankrike får lägre skörd än i fjol och av sämre kvalitet. Slovakien och Tjeckien får samma volymer som i fjol och Polen större.

Kanada har dragit ner sina skördeprognoser p g a torka både för korn och vete och volymerna blir 15 – 20 % lägre än i fjol. Turkiet väntas få 20 % mindre skörd än i fjol.

Priserna i EU har fortsatt stiga, de senaste två veckorna 10 – 20 euro per ton för vete, korn och majs. Vete noteras till 237 euro per ton i Hamburg, 2,20 kr per kilo.

I en del EU-länder är oron stor om försörjningsläget, framför allt för animalieproducenterna. Höga spannmålspriserna kan slå ut animalieproduktionen, vilket på sikt kan ge obalanser på marknaden.

I Storbritannien har läget förbättrats, det är dock tidigt att ge någon bild av hur stora skadorna blivit av översvämningarna.

I flera länder räknar man med att livsmedelspriserna kommer att öka.

EUs export av brödsäd uppgår till ca 1,3 milj ton och exporten av fodersäd till ca 1,1 milj ton. Jämfört med fjolåret har den totala spannmålsexporten ökat med ca 0,3 milj ton. Importen uppgår till ca 1,3 milj ton, det är ca 0,9 milj ton mindre än under fjolåret.

Importen av sorghum har ökat kraftigt jämfört med fjolåret.

Det är fortfarande inte aktuellt att införa exportskatter eller dra in exportlicenser, säger EU-kommissionen. Men kommissionen delar medlemsländernas mening, att det i första hand är animalieproducenterna som blir drabbade, när priset på spannmål ökar.

Kommissionens samlade bedömning är, trots läget, att det inte blir någon spannmålsbrist i EU.Källa: EUs förvaltningskommitte, spannmål. /LG 070814