Lantbrukare sjuka av dammig luft
Pressmeddelande JTI 070814

Lungsjukdomar är vanligare hos lantbrukare än hos befolkningen i övrigt, trots att de bor långt från städernas luftföroreningar och röker i mindre omfattning än andra. Forskare vid JTI ˆ Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala har uppmätt mycket höga halter av damm, mikroorganismer och gifter i den luft som lantbrukare inandas vid hantering av spannmål.

Forskarna konstaterar att luftföroreningar från spannmålshantering bara är en del av den förorenade luft som lantbrukare arbetar i. Dammpartiklar kommer också från dieselavgaser, bekämpningsmedel och från djurproduktion.

- När man utsätts för flera olika typer av luftföroreningar samtidigt, blir det ofta samverkande effekter som kan bli kraftigare än om man utsätts för varje luftförorening för sig, säger Qiuqing Geng, forskare vid JTI.

Det har på senare år blivit alltmer uppmärksammat att lantbrukare utsätts för bland annat damm som innehåller svampgifter (mykotoxiner etc), och JTI har också kontaktats av lantbrukare som varit oroliga för vad luftföroreningarna kan innebära.

När nu Svenska Lantmännen planerar att kraftigt dra ner på sin torkningskapacitet, kommer betydligt större spannmålsvolymer att hanteras och lagras på gårdarna, för direktleverans till förädlingsledet. Produktion av spannmål för energianvändning kommer sannolikt också att öka, och den hygieniska kvaliteten på energispannmål kommer i allmänhet att vara lägre. Därför är det ännu viktigare, anser forskarna, att anläggningarna utformas så att exponering för hälsofarligt damm minskas och att lantbrukarna informeras om riskerna.

Den avslutade pilotundersökningen gjordes på endast fyra lantbrukare vid några olika arbetsmoment med spannmål. Men under hösten 2007 kommer Qiuqing Geng att gå vidare och mäta farligt damm vid skörd av spannmål.

Forskarna vid JTI skulle vilja undersöka luftföroreningarna i lantbruket mer ingående, för att kunna hjälpa lantbrukarna att ta reda på vad som kan göras för att minska på dammet i deras arbetsmiljö.

- Då skulle man också få tillräckligt underlag för att kunna argumentera för att lantbrukarna ska använda andningsskydd vid dammande arbetsmoment. Det gjorde ingen av de personer som var med i vårt försök, säger Qiuqing Geng.

Studien har finansierats av SLO-fonden vid Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, och refereras i rapporten SLO-928 "Dammexponering vid hantering av spannmål på gården ˆ en pilotstudie". Hämta pdf