Scans resultat första halvåret 2007 blev 235 mkr

Scans rörelsevinst första halvåret uppgick till 25,6 milj euro, ca 235 mkr, (0,05 milj euro första halvåret 2006). Rörelsevinsten utgjorde 1,1 procent av omsättningen, som blev 537,0 milj euro (500,9).

Hela HKScans resultat januari – juni blev som företaget väntat, 15,2 milj euro, 140 mkr, att jämföra med 9,2 milj euro samma tid i fjol, då Scan inte ingick. Rörelsevinsten i Baltikum blev 9,2 % av omsättningen, i Finland 3,9, i Polen 2,1 och i Sverige alltså 1,1 %. Extra kostnader för förändring av logistiken i Finland, samt svaga exportpriser för griskött, tärde på resultatet.

HKScans resultat per aktie första halvåret är 0,32 euro, att jämföra med 0,24 första halvåret förra året. Atrias resultat per aktie är första halvåret 1,97 euro.

Överutbudet på griskött i EU gjorde att marknaden var tuff första halvåret och lagren växte. Situationen är samma på koncernens alla marknadsområden och ingen snabb förändring är att vänta, sägs det i halvårsrapporten.

Lång process nå målet
I Sverige har resultatet utvecklats som väntat, men det är fortfarande långt från målnivån. Det är en lång process. Omsättningsökningen första halvåret berodde främst på sammanslagningen av SLP Pärsons och Scan i maj 2006.

Inom charkförsäljningen säljer i synnerhet Pärsons skivade produkter mycket bra. I övrigt har Scans charkförsäljning minskat en aning, men däremot har täckningen blivit bättre till följd av prishöjningar. Resultatet för Scans omfattande industriella försäljning har varit måttligt vad gäller svinkött, men inom nötkött har täckningen varit svag. Överutbud och växande lager gör köttmarknaden hårdare.

Verksamheten i Sverige och Baltikum utvecklades planenligt. I Polen fördröjs igångkörningen av Pozmeat. Försäljningen av grillprodukter under försommaren var tillfredsställande vad gäller korv, men försäljningen av grillkött stannade under målnivån.

Vinsten väntas öka nästa halvår
Den operativa rörelsevinsten för 2007 förväntas öka i Finland och i Sverige jämfört med 2006. Enligt bedömningarna bibehålls resultatnivån från år 2006 i Baltikum. I marknadsområdet Polen blir däremot den operativa rörelsevinsten, i avvikelse från den tidigare bedömningen, antagligen en aning under fjolårets nivå. Ladda ner pdf /LG 070814