Fodret är dyrt och måste därför utnyttjas maximalt
Artikel 070815 av Leif Göransson

Som foderkunnig får man ofta frågan om vad som kan göras för att få ett billigare foder. Självklart är frågan relevant och visst finns oftast möjligheter att sänka kostnaden per MJ…..

MEN
…det viktigaste av allt är att utnyttja fodret maximalt. Det kan illustreras med udda svar på några vanliga frågor som

• Vilket är det bästa avvänjningsfodret ? Svar: VARMT STALL!

• Vad skall jag blanda i fodret för att minska svansbitning? Svar: Börja med att kolla ventilationen!

Med dessa exempel vill jag säga att grisarnas hälsa och bra skötselrutiner har mycket större betydelse för hur väl grisarna utnyttjar fodret än de förändringar av fodrets sammansättning som ofta diskuteras. Det gäller både utbyte av energi, protein och övriga näringsämnen. Generellt gäller att friska, robusta djur har lägre krav på råvaror och råvarugränser än djur med högt smittotryck vilket i sig ger möjlighet att sänka foderkostnaden.

Vi vet att slaktgrisar med bra hälsa kan utnyttja fodret upp till 10 – 15 % bättre än grisar utsatta för högt smittotryck.

Produktionskontroll A och O
För att få kontroll över och kunna styra mot högre effektivitet krävs produktionsuppföljning.

De två enskilt viktigaste måtten som beskriver effektiviteten i produktionen är 1) antal producerade grisar per sugga och år samt 2) MJ per kg tillväxt.

Oftast när det gäller slaktgrisproduktion finns det uppgifter om startvikt, slaktvikt och klassning. Därför är det enklast att uttrycka resultatet i daglig tillväxt vilket naturligtvis ger en uppfattning om effektiviteten, men inte tillräckligt. Grisarnas tillväxt beror ju också på hur mycket de äter.

När det gäller produktionsuppföljning av växande grisar finns det två samband att lägga på minnet:

1. Daglig tillväxt = MJ per dag / MJ per kg tillväxt

2. MJ per kg tillväxt påverkas i praktisk produktion inte av fodernormen

Om man exempelvis har 34 MJ/kg tillväxt och ger grisarna 29 MJ/dag växer de 853 g/dag. Om man i stället ger 31 MJ/dag växer de 912 g/dag.

Foderexpertens första råd för lägre foderkostnad är att följa upp resultaten, samt förbättra skötselrutiner och hälsa. I detta ligger självklart åtgärder som syftar till att man hygieniskt och näringsmässigt har det foder framför trynet på grisen som man avsett. När man har ordning på detta kan man börja leta åtgärder för att sänka kostnaden