Griskött mer miljövänligt i Danmark än England

I England kräver livsmedelskedjorna i ökande grad dokumentation om livsmedlens miljöbelastning för de varor som säljs i butikerna. Det gäller även griskött. Alldeles särskilt intressant i England är att redovisa hur mycket växthusgaser som släpps ut från från transporterna. Det gynnar ofta lokalt producerat.

Hela livscykelanalyser visar dock att det inte är några skillnader i miljöbelastning mellan brittiskt, danskt eller holländskt griskött, trots att särskilt danskt griskött transporterats längre än brittiskt.

Man mäter i England miljöbelastningen i ”food miles” och särskilt ”carbon footprint”. Med det menas hur långt t ex grisköttet transporterats och hur stor mängd växthusgaser som släppts ut i miljön. Allt fler varor märks med gram CO2, orsakade av transporter.

Livscykelanalyser säger mer
-Vi har valt att göra en mer långtgående analys, än att enbart ta fasta på tranporterna, säger marknadschef Karsten Bruun Rasmussen, Danish Meat Association. Analysen har gjorts av Århus Universitet.

-Vid en livscykelanalys visar det sig att det inte kommer ut mer drivhusgas från danskt eller holländskt griskött än från britternas eget, trots transporten från Danmark till England. Det beror på att fartygstransport ger väsentligt lägre mängd växthusgas än vid transport med lastbil.

Danish Meat Association har gjort en livscykelanalys av griskött från Danmark, Holland och England, som är de tre stora aktörerna på den brittiska marknaden. Analysen omfattar hela den samlade påverkan på miljön som produktionen av en köttvara orsakat. Det är från produktion av handelsgödsel för odling av spannmålen som ingår i fodret, över produktionen av grisar ute på gårdarna, slakt, förädling, samt alla transporter som skett fram tills grisköttet når den engelska marknaden.

-Vi startar vid produktionen av sojajönor i Argentina, bearbetningen till soljmjöl, fartygstransporten till Holland, lastbilstransporten av sojamjölet till Danmark, utfodringen av grisarna vid en dansk gård med utsläpp av gaser från djuren och deras gödsel och till sist styckningen av köttet och distribution.

-Alla dessa utsläpp till miljön läggs samman. Livscykelanalysen visar att transporten av köttet från Danmark till England är en mycket liten del av grisköttets miljöpåverkan. Endast 1,5 % av utsläppen kommer från transporten, säger Randi Dalgaard, som varit med och gjort analysen.

-Det är spannmålsproduktionen och gödseln som ger största utsläppen av växthusgaser. Det beror på att det bildas mycket lustgas vid den biologiska omsättningen av kväve i marken. Lustgas är en kraftig drivhusgas som är nästan 300 gånger starkare än CO2, säger han.

Effektiv produktion minskar belastningen
-Vad gäller näringssalter och försurningen av miljön är belastnignen från dansk och holländskt griskött lägre än brittiskt. Orsaken till detta är att holländsk och dansk grisproduktion är effektivare än engelsk. Det blir mer griskött per kilo foder.

-Dessutom är proteininnehållet i fodret lägre i Danmark och Holland och därmed är det lägre mängd kväve i gödseln, säger Randi. Källa: DMA /LG 070816