Svenska grisar miljövänligare än i de flesta länder

I framtiden torde vi få se miljömärkningar, t ex med CO2, på köttpaketen även i Sverige. Det kan bli ytterligare ett starkt argument för svenskt griskött. Det är hög tid att göra en miljöanalys även av svenskt griskött för lägga det argumentet till våra övriga, när omvärlden i allt snabbare takt kommer ifatt oss och förbättrar djuromsorgen, skärper transportkraven, m m.

Jag tror att svenskt griskött skulle klassas som mycket mer miljövänligt än både danskt, holländskt och brittiskt. Vi har i Sverige en mycket effektiv slaktsvinsproduktion, vi var tidigt ute med låg proteinnivå i fodret, men framför allt äter svenska grisar mycket alternativfoder. För den mängd alternativfoder svenska grisar äter, faller miljöpåverkan bort från odlingen av spannmål, som är en stor del av miljöbelastningen som ligger på griskött.

Alternativt foder är oftast avfallsprodukter från livsmedelsindustrin. De saknar ofta annan användning. I många fall skulle de kräva mycket energi att förstöra eller återvinna på annat sätt och detta skulle påverka miljön negativt. Nu gör grisarna det jobbet. Rimligtvis medför grisarnas omhändertagande av avfallet en positiv post i en livscykelkalkyl för svenskt griskött.

Svenskt griskötts låga miljöpåverkan är något att redovisa på köttpaketen!

Lars-Gunnar Lannhard