Höjt konsumentpris med 1,15 kr för köttet kan hindra nedläggning av grisproduktion

-Det är bra att vi i Finland, liksom ni i Sverige, får en bra skörd och att lantbrukarna får bra betalt för sin spannmål. Lantbruket tillförs väsentligt mer pengar i år än tidigare, genom både ökad skördevolym och höga spannmålspriser. Men det hjälper inte kalkylen för grisproduktionen, säger Stefan Saaristo, Österbottens Kött, Finland. Om inte priset på slaktsvin höjs, minskar grisproduktionen.

-Vi måste givetvis effektivisera uppfödningen så mycket som går, men konsumenterna och handeln måste förstå att grisproduktion försvinner om den inte är lönsam. Det är i konsumenternas eget intresse att det finns en hyggligt stor grisproduktion i Norden.

-Det borde därför gå att kommunicera med handeln och konsumenterna, att om inte grispriserna tillåts stiga, blir det ont om nordiskt griskött inom en nära framtid. Nu är det enbart europeisk prisnivå som styr handeln med griskött. Den europeiska prisnivån är låg p g a överskott på griskött.

-Om nordiska konsumenterna är villiga att betala 5 euro för sin årskonsumtion på 40 kilo kött, så räcker det att förhindra en stor nedläggning av produktionen och konsumenterna kan fortsätta köpa nordiskt griskött.

-Det är något alla slakterier i Norden borde enas om att föra ut till handeln och konsumenterna. Det är 12,5 cent per kilo kött, 1,75 kr per kilo. Alltså en mycket måttlig uppoffring för konsumenterna i förhållande till vad man skulle vinna. /LG 070817